2024. 02. 24. Szombat Szökőnap napja
Jelenleg a TV-ben:

Célpont

Következik:

Gyurcsány Ferenc évértékelő beszéde 11:20

Külföld

Iráni Forradalmi Gárda: Teherán katonai műholdat bocsátott fel

Irán sikeresen pályára állított egy katonai műholdat - jelentette be szerdán az iráni Forradalmi Gárda.

  • Iráni Forradalmi Gárda: Teherán katonai műholdat bocsátott fel

A közlés szerint a Núr (Fény) elnevezésű műholdat az ország középső régiójából lőtték fel, egy eddig ismeretlen, Kasszed típusú, iráni gyártmányú hordozórakéta segítségével, és 425 kilométeres magasságban állították Föld körüli pályára. A Mehr félhivatalos iráni hírügynökség szerint a műholdat szerda reggel bocsátották fel, a Forradalmi Gárda megalakulásának 41. évfordulójának alkalmából.

A hírt más források egyelőre nem erősítették meg.

Irán az elmúlt hónapokban többször próbálkozott műholdak fellövésével, ám ezek nem jártak sikerrel. Legutóbb februárban tettek kísérletet erre, ám a műhold akkor nem érte el a Föld körüli pályát.

Hétfőn a gárda haditengerészeti erőinek vezetője azt közölte, hogy az iszlám köztársaság 700 kilométeres hatótávolságú haditengerészeti rakétát fejlesztett ki.

Nyugati szakértők szerint az iszlám köztársaság katonai képességeire vonatkozó hivatalos bejelentések hitelessége legalábbis megkérdőjelezhető.

Az iszlám köztársaság rakétaprogramja volt az egyik ok, amelyre hivatkozva az Egyesült Államok tavaly felmondta az Iránnal 2015-ben kötött többhatalmi atomalkut, s visszaállította az ország elleni szankciókat. A megállapodás értelmében ugyanis Teherán semmilyen tevékenységet nem folytathat olyan eszközökkel, amelyekkel nukleáris töltetet lehet célba juttatni. Irán váltig állítja, hogy rakétái nem ilyenek.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter februárban leszögezte: az iráni rezsim a műholdak felbocsátását a ballisztikus rakéták kifejlesztését célzó programjára használja fel. Hozzátette, hogy a műholdak felbocsátásakor alkalmazott technológiák lényegileg azonosak és felcserélhetők a nagy hatótávolságú rendszereknél, köztük az interkontinentális ballisztikus rakétáknál alkalmazottakkal.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!