2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Háború Ukrajnában

Következik:

Vezércikk 14:05

Külföld

Iráni belügyminiszter: A tüntetők több száz bank épületét gyújtották fel

Több mint 700 bankot és 140 kormányzati épületet gyújtottak fel Iránban az elmúlt napok zavargásai során - közölte szerdán Abdolreza Rahmáni Fazli iráni belügyminiszter.

  • Iráni belügyminiszter: A tüntetők több száz bank épületét gyújtották fel

Fazli - akinek szavait az IRNA iráni állami hírügynökség tolmácsolta - hozzátette, hogy a tüntetők a biztonsági erők több mint 150 támaszpontját támadták meg, valamint csaknem 50 benzinkutat felgyújtottak.

A miniszter az atrocitások pontos helyét nem nevezte meg, de úgy vélekedett, körülbelül 200 ezer ember vehetett részt az erőszakba torkollt tüntetésekben, amelyek november 15-én, nem sokkal az után kezdődtek, hogy Teherán bejelentette a benzinárak növelését.

Az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet szerint legalább 143 tüntető vesztette életét a megmozdulásokban, amelyek 2009 óta a legnagyobbak voltak.

Teherán visszautasította a szervezet állításait, bár elismerte, hogy a tüntetéseknek voltak halottai. Hozzátette, hogy a biztonsági erők soraiban is vannak halottak. A kormány adatai szerint körülbelül ezer embert tartóztattak le, míg a Központ az Emberi Jogokért nevű New York-i jogvédő szervezet szerint a letartóztatottak száma megközelíti a négyezret.

Ali Hamenei ajatollah, az ország legfőbb politikai és vallási vezetője szerdán a demonstrációkat "mély és széles körű összeesküvésnek" nevezte, amelyet azonban - tette hozzá - a nép szétzúzott. Hamenei az önkénteseket tömörítő Baszidzs félkatonai alakulat teheráni rendezvényén beszélt erről. A Baszidzs milíciái az elmúlt napokban az iráni hatóságok mellett részt vettek a tüntetések elfojtásában.

Hétfőn a hatóságok felhívására az utcára vonultak a rendszer támogatói is, és bár a nagygyűlés résztvevőinek számáról nem adtak pontos tájékoztatást, a tömeg - amely a "Le Amerikával!", "Le Izraellel" és "Le a lázadókkal!" jelszavakat skandálta - megtöltötte a teheráni Forradalom teret, és elárasztotta az odavezető sugárutakat.

A tüntetések kezdete óta Teherán többször hangoztatta, hogy a megmozdulásokat külföldről, iráni emigráns csoportok köreiből szervezik, mégpedig a síita állam ellenségei, Szaúd-Arábia, Izrael és az Egyesült Államok segítségével.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!