2021. május 10.,
hétfő, Ármin, Pálma napja

Iránban és néhány közép-ázsiai köztársaságban továbbra is terjed a járvány

MTI

2020. április 15., szerda 15:17

Iránban a Covid-19 betegségben elhunytak száma 4777-re nőtt szerdára - közölte Kianus Dzsahánpur iráni egészségügyi szóvivő.

Az elmúlt 24 órában 94 ember vesztette életét a koronavírus-fertőzés következtében - mondta.

Dzsahánpur közlése szerint - a járvány által leginkább sújtott térségbeli országnak számító - Iránban 76 389 igazolt fertőzöttet tartanak nyilván.

A szomszédos Afganisztánban 784-re nőtt az igazolt fertőzéses esetek száma, miután az elmúlt 24 órában 70 újabbat jelentettek - derül ki Vahíd Majár egészségügyi szóvivő szerdai beszámolójából. Majár szerint eddig 25 beteg halt meg, és 43 gyógyult meg azóta, hogy az országban február közepén kitört a járvány.

A járvány megfékezése érdekében az afgán kormány a múlt hónap óta karantén alá vont több nagy várost - köztük a fővárost, Kabult -, és otthon maradásra szólította fel a lakosokat. Az 1TV afgán televíziócsatorna szerdai beszámolója szerint a hatóságok 4518 foglyot engedtek ki börtönökből a járvány terjedésének megfékezése érdekében. Minderre Asraf Gáni afgán elnök márciusi rendelete alapján került sor, amelynek értelmében akár 10 ezer rabot is szabadon engedhetnek.

A térségbeli Kazahsztánban az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma 1261-re nőtt az egészségügyi tárca szerdai tájékoztatása szerint. A rendkívüli állapot fenntartásáért felelős operatív törzs szerdai tájékoztatása szerint eddig 15 koronavírus-fertőzött vesztette életét, 203-an gyógyultak meg.

A Kazahsztánnal szomszédos Kirgizisztánban 449-re nőtt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Nurbolot Uszenbajev egészségügyi miniszterhelyettes szerdai tájékoztatása szerint. Kirgizisztánban eddig öten haltak bele a betegségbe, és 78-an gyógyultak ki belőle. A fertőzöttek között 98 egészségügyi dolgozó van.

A kirgiz parlamenti szerdai közleménye szerint a törvényhozás jóváhagyta a járvány terjedésének megakadályozására egy hónappal ezelőtt elrendelt rendkívüli állapot meghosszabbítását április 30-ig néhány városban és térségben. A hosszabbításáról Szooronbaj Dzsejenbekov elnök kedden hozott döntést.

Az államfő szerdai parlamenti felszólalásában elmondta: az előrejelzések szerint április második felében esedékes a járvány tetőzése az országban. Kubatbek Boronov miniszterelnök-helyettes közölte: négyezer kirgiz állampolgár akar hazatérni a közeljövőben. Olyan kirgiz állampolgárokról van szó, akiknek nem sikerült hazatérniük a Kirgizisztán és a többi ország közötti légi forgalom felfüggesztése után. Boronov szerint minden szükséges lépést megtesznek a probléma megoldása érdekében.

MTI