2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Irán üdvözölte Macron diplomáciai erőfeszítéseit

Teherán üdvözli Emmanuel Macron francia államfő diplomáciai erőfeszítéseit, amelyekkel az Irán körül kialakult feszültséget igyekszik csökkenteni - mondta Abbász Muszavi iráni külügyi szóvivő hétfőn.

  • Irán üdvözölte Macron diplomáciai erőfeszítéseit

A francia elnök az úgynevezett 4+1 csoport tagjaként (Oroszország, Kína, Franciaország, Nagy-Britannia és Németország) lépéseket tett az Irán körül kialakult feszültségek enyhítésére - idézte Muszavit az ILNA félhivatalos iráni hírügynökség.

"Teherán nem cáfolja ezt a tényt, s üdvözli erőfeszítéseit" - fűzte hozzá a külügyi szóvivő.

Muszavi a francia államfő kezdeményezte lépések között említette, hogy Macron különmegbízottat küldött Iránba, s fogadta hivatali partnerének, Haszán Róháninak az üzenetét, amelyet Abbász Aragcsi iráni külügyminiszter-helyettes adott át neki július végén.

"Miután Irán reagált az európaiak tétlenségére, egyes EU-tagállamok elkezdtek megoldásokat keresni a kialakult problémákra" - idézte fel Muszavi.

Az amerikai kormányzat 2018 tavaszán egyoldalúan felmondta az Irán nukleáris programját korlátozni hivatott többhatalmi megállapodást, s azóta többször is szankciókkal sújtotta az iszlám köztársaságot, hogy egy új, szigorúbb egyezségre bírja rá a teheráni vezetést. Irán eddig ettől elzárkózott. Franciaország a szerződésben részes többi országgal - Németországgal, Nagy-Britanniával, Kínával és Oroszországgal - azon dolgozik, hogy megmentse az atomalkut és közvetítsen a felek között.

Augusztus 8-án Donald Trump amerikai elnök mikroblog-bejegyzésében úgy fogalmazott, hogy Irán "kétségbeesetten" szeretne tárgyalni az Egyesült Államokkal, de közben vegyes jelzéseket kap mindazoktól, "akik minket szándékoznak képviselni, köztük Macrontól, Franciaország elnökétől". Jean-Yves Le Drian francia külügyminiszter másnap élesen visszautasította Trump bírálatát. Párizs a békéért és biztonságért száll síkra a Perzsa(Arab)-öböl térségében és nincs szüksége semmiféle engedélyre ehhez - emelte ki közleményében Le Drian.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!