2024. 10. 02. Szerda Petra napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Irán megtámadta Izraelt + videók

A Napi Aktuálisban Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő és Breuer Péter Közel-Kelet-szakértő, valamint Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértő és Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértő élőben elemezték az eseményeket.

  • Irán megtámadta Izraelt + videók

Irán ballisztikus rakéták sorozatát lőtte ki Izraelre kedden, megtorlásul a Teheránnal szövetséges libanoni Hezbollah síita milíciával szemben indított izraeli szárazföldi katonai műveletért - közölte az izraeli hadsereg, amely időközben tudatta, hogy a veszély átmenetileg elmúlt, és az emberek elhagyhatják az óvóhelyeket.

Korábban légiriadó-szirénák és robbanások hangját lehetett hallani Jeruzsálemben és a Jordán-folyó völgye felett, miután az izraeli hatóságok felszólították a lakosságot, hogy vonuljon az óvóhelyekre.

A Reuters hírügynökség újságírói a szomszédos Jordánia egén elfogott és megsemmisített rakétákról számoltak be. Izrael, Irak és Jordánia is a történtek miatt haladéktalanul felfüggesztette a légi közlekedést légterében.

Az izraeli katonai rádió közlése szerint Irán csaknem kétszáz rakétát lőtt ki Izraelre.

Izrael, Irak és Jordánia is haladéktalanul felfüggesztette a légi közlekedést légterében.

Daniel Hagari, az izraeli hadsereg (IDF) szóvivője komolynak nevezte az iráni rakétatámadást, és leszögezte, hogy ennek következményei lesznek. Hozzátette, hogy nincs tudomása áldozatokról, de volt néhány becsapódás az ország központi, illetve déli részén.

Az iráni Forradalmi Gárda az állami televízióban azt közölte, hogy több tucat rakétát indítottak Izrael felé megtorlásul Abbász Nilforusán, az iráni Forradalmi Gárda helyettes parancsnoka, Haszan Naszrallah Hezbollah-vezető és Iszmail Haníje Hamász-vezető meggyilkolása miatt.

Az Iszlám Köztársaság elitalakulata egyben arra figyelmeztetett, hogy amennyiben Izrael válaszcsapásra szánja el magát, Teherán viszontválasza "még pusztítóbb lesz".

Az iráni ENSZ-képviselet X közösségi oldalán terrorista cselekményekre adott törvényes, észszerű és legitim válasznak nevezte a rakétacsapásokat Izraellel szemben. "Amennyiben a cionista rezsim válaszolni merne, vagy további rosszindulatú cselekményeket követne el, az pusztító választ vonna maga után. A régió államainak és a cionisták támogatóinak azt tanácsoljuk, hogy hagyják magára a rezsimet" - tette hozzá.

Egy magas rangú iráni tisztségviselő a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva elmondta, hogy Ali Hamenei ajatollah, Irán vallási és politikai vezetője adta az utasítást a rakétacsapásra. Hozzáfűzte, hogy Irán teljességgel felkészült az esetleges válaszcsapásra.

Az iráni illetékes szerint Hamenei biztonságos helyen tartózkodik, mióta Izrael a múlt héten végzett a Hezbollah vezetőjével Bejrútban.

Joe Biden amerikai elnök az X-en közölte: az Egyesült Államok kész segíteni Izraelnek, hogy megvédje magát az iráni rakétacsapásokkal szemben. Sean Savett, az amerikai Nemzetbiztonsági Tanács szóvivője pedig azt közölte, hogy Biden arra utasította az amerikai hadsereget, segítsen az Izraelre kilőtt rakéták lelövésében.

António Guterres ENSZ-főtitkár elítélte a közel-keleti konfliktus kiszélesedését. "Ennek véget kell vetni. Teljes mértékben szükségünk van egy tűzszünetre" - tette hozzá.

Totális eszkaláció várható a Közel-Keleten?

A Napi Aktuálisban kapcsoltuk Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértőt és Breuer Péter Közel-Kelet-szakértőt.

Több pontról lőtték ki az iráni rakétákat és Jordánia most is közreműködött – jelentette ki Breuer Péter, Izrael szakértő műsorunkban. A szakértő emlékeztetett, hogy Ali Hámenei Irán legfelsőbb vezetője twitter oldalán azt üzente: ha Izrael reagál, akkor nekik több rakétájuk van.

Izrael nem keresi az eszkalációt, viszont most, ha valamikor le lehet számolni a terrorral, akkor talán most. Az előző háborúból tudjuk, Litáni folyóig villámcsapást akarnak, de ebből béke nem lesz. A Hamásznak sem lett vége. Este 11-kor a megfelelő izraeli kabinet a döntést meg fogja hozni – hangsúlyozta Breuer Péter.

Somkuti Bálint biztonságpolitikai szakértővel és Robert C. Castel izraeli biztonságpolitikai szakértővel élőben elemeztük az eseményeket a Napi Aktuálisban.

Videó forrása: Reuters

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!