2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Irán lefoglalt egy tankhajót a Hormuzi-szorosban

Az iráni Forradalmi Gárda elfogott egy külföldi olajszállító hajót a Hormuzi-szorosban - jelentette be az iráni állami televízió csütörtökön, hozzátéve, hogy a tanker kőolajat csempészett.

  • Irán lefoglalt egy tankhajót a Hormuzi-szorosban

 A televízió a Forradalmi Gárda bejelentésére hivatkozva azt közölte, hogy a hajót - tizenkét fős legénységével - vasárnap, az Iránhoz tartozó Larak szigettől nem messze fogták el, azután, hogy segélyhívásokat adott le. A gárda közlése szerint a tanker iráni csempészek segítségével csaknem egymillió liter kőolajat szállított illegálisan.

A Forradalmi Gárda nem közölt részleteket a hajóról, de egy névtelenséget kérő amerikai védelmi tisztségviselő a héten már jelezte, hogy Irán lefoglalt egy, az Egyesült Arab Emírségekben bejegyzett tankhajót a Hormuzi-szorosban, az Iránhoz tartozó Kesm szigetéhez közel, ahol a gárda egyik bázisa is található.

Az elmúlt hetekben több hasonló incidensre került sor a szorosban, ahol a tengeren exportált olaj mintegy 20 százaléka áthalad. A múlt héten a Forradalmi Gárda hajói egy brit tankhajót próbáltak feltartóztatni ugyanitt, de meghátráltak a tankert kísérő brit hadihajó közbelépése után.

Júniusban az iráni légvédelem lelőtt egy amerikai drónt, majd azt állította, hogy a pilóta nélküli repülőgép iráni légtérbe hatolt be. Ezzel szemben az Egyesült Államok közel-keleti katonai műveletekért felelős Középső Parancsnoksága (Centcom) azt közölte, hogy a drónt a Hormuzi-szoros fölött, nemzetközi légtérben lőtték le.

Mike Pompeo amerikai külügyminiszter júniusban látogatást tett a Perzsa(Arab)-öböl több országában, és ennek során leszögezte: a Hormuzi-szoros védelme kiemelt fontossággal bír. A miniszteri küldöttséggel utazó egyik magas rangú tisztségviselő újságíróknak elmondta, Washington az Őrszem (Sentinel) elnevezésű nemzetközi programmal szeretné biztosítani a Hormuzi-szoros védelmét, ennek elsősorban az iráni támadások kivédése lenne a feladata.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!