2024. 04. 27. Szombat Zita napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Vezércikk 06:00

Külföld

Irán kész segítséget nyújtani Iraknak az iszlamisták ellen

Irán kész beavatkozni Irakban az iszlamista lázadók ellen. Közben az amerikai hadsereg légicsapásokat tervez, de Obama elnök egyelőre elvetette, hogy visszaküldje a szárazföldi csapatokat is Irakba.

Irán kész segíteni Iraknak a terroristák elleni harcban. Ezt a perzsa állam elnöke közölte. Irakban a szunnita lázadók január óta több várost elfoglaltak, egy hete pedig az ország legfontosabb olajtermelő központját is ellenőrzés alatt tartják. A lázadók Szíriából és Iránból is támogatást kapnak. Az amerikai hadsereg légicsapásokat tervez, de az elnök egyelőre elvetette, hogy visszaküldje a szárazföldi csapatokat.

Felvétel egy iraki katonai ellenőrző pont elfoglalását ünnepelő felkelőkről – több napos tűzharc után vették át az ellenőrzést az iráni határ mentén fekvő tartomány felett. A hasonló amatőr videók Szíriából már ismerősek: ugyanez a csoport ott is harcol a kormány ellen. „Allah nevében, legyőzzük az iraki hadsereget. Minden ellenőrző pontról leszedjük a zászlójukat. Ez a mi földünk, ahol az árulóknak nincs keresnivalójuk” – mondja egy lázadó a videón.

A szunnita felkelők hadművelete január óta tart, több, mint egy tucat várost ellenőriznek, június elején pedig az ország legfontosabb olajtermelő központját is elfoglalták. A szomszédos Irán is segítséget ajánlott, pedig a teheráni rezsim a 80-as évek óta ellenséges viszonyban van Irakkal.

„Ha a bagdadi kormánynak szüksége lenne segítségre, mi szívesen együttműködünk, de eddig még nem kaptunk erre vonatkozó kérést. Az atomprogrammal kapcsolatos nemzetközi tanácskozásokon július 20-áig van idejük, hogy ilyen kérdéseket megfogalmazzanak” – közölte Haszan Rohani iráni elnök.

Az iraki hadsereg kiképzése nem sikerült jól. A katonák 10 százaléka valójában lázadó, szándékosan épültek be a hadseregbe. A katonai vezetők és a politikusok is olyan korruptak, hogy a terroristák akárkit lefizethetnek. Hillary Clinton mindezért személyesen az iraki miniszterelnököt hibáztatta.

„Az alapvető probléma nem az, hogy milyen jól van felszerelve az iraki hadsereg, vagy hogy milyen csapatok állnak szemben Irakban. A probléma az a gyakorlat, az a rossz vezetés, az a korrupt kormányzás, amit Nouri Al-Maliki és kormánya terjesztett el” – fogalmazott a korábbi amerikai külügyminiszter.

Maliki szerint az amerikaiaknak nincs joguk beleszólni az iraki belügyekbe. „Ami az országunkban történik, az a terroristák összeesküvése, akik csapdába csalják a katonáinkat és káoszt teremtenek a városokban. Ők okozzák a problémát, de mi fel fogunk lépni ellenük” – ígérte az iraki kormányfő.

Az amerikai elnök már engedélyt adott a légierő bevetésére Irakban, de a szárazföldi csapatok visszaküldéséről még nem döntött.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!