2024. 04. 16. Kedd Csongor napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Iohannis: A román kormány a hiteltörlesztés felfüggesztéséről készül rendeletet hozni

Romániában lehetővé teszik a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került magánszemélyek és cégek hiteltörlesztésének felfüggesztését - jelentette be Klaus Iohannis államfő szerdán, a miniszterelnökkel és az illetékes tárcavezetőkkel folytatott tanácskozást követően.

  • Iohannis: A román kormány a hiteltörlesztés felfüggesztéséről készül rendeletet hozni

Erről várhatóan csütörtöki ülésén fogad el sürgősségi rendeletet Ludovic Orban kormánya.

Az államfő szerint a törlesztőrészletek fizetését legtöbb 9 hónapig lehet majd elhalasztani. Iohannis kifejezte reményét, hogy addig talpra áll a gazdaság. Az elnök szerint a rendkívüli állapot lehetővé teszi, hogy még az első félévben költségvetés-kiigazítást hajtson végre a kormány: az egészségügyi tárcához csoportosítanak át forrásokat, illetve a munkaügyi minisztérium költségvetését növelik meg, amiből a kényszerszabadságra küldött munkavállalók juttatását fedezik.

Florin Citu pénzügyminiszter közösségi oldalán csütörtökön bejelentette: megszerezte az európai bankszövetség hozzájárulását a hiteltörlesztések elhalasztásához. Kifejtette: egyértelmű, hogy a rendkívüli állapotnál hosszabb ideig kell lehetővé tenni a visszafizetési kötelezettség felfüggesztését, és ezt diszkrimináció és bürokratikus akadályok nélkül mindenkinek hozzáférhetővé akarják tenni.

A hiteltörlesztés felfüggesztését a Román Nemzeti Bank (BNR) egy kedden hozott határozata is elősegítette, amellyel enyhítette a nem teljesítő hitelekkel kapcsolatos rendelkezéseit, hogy a halasztás ne okozzon plusz költséget a bankok számára. Az új szabályozás szerint nem kell "rossznak" minősíteni azt a hitelt, amelynek törlesztését a jelenlegi (koronavírus-járvány kapcsán kialakult) helyzet miatt halasztják el több mint 90 nappal, így az illető bank mentesül a céltartalék (a nem teljesítő hitelek leírásának esetére képzett tartalékalap) növelésének kötelezettsége alól.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Több állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Több állattartó telepen is megjelent a madárinfluenza

Kimutatta a madárinfluenza-vírus jelenlétét a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma Békés és Jász-Nagykun-Szolnok vármegye több állattartó telepén. Az érintett állományok felszámolása, valamint a járványügyi nyomozás folyamatban van - közölte a hivatal kedden közleményben az MTI-vel.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!