2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Bayer show

Következik:

Hazahúzó 01:00

Külföld

Ilyen erőszakhullámra rég nem volt példa

Csütörtökön ülnek asztalhoz a brit kormány, az északír vezetés és az ellenzék tagjai, hogy megoldást találjanak a 6 napja kezdődött tüntetésekre. Múlt szerda óta minden nap több ezren követelik Belfastban, hogy a városházára kerüljön vissza a brit zászló. A tüntetők többször összecsaptak a rendőrökkel. A zászló ezentúl csak ünnepnapokon lesz az épületen. Ilyen egyébként a mai is – Katalin hercegné születésnapja miatt.

Brit zászlóval és koronahű dalokkal tüntetnek az északír fiatalok. Már hatodik napja folyamatosak a demonstrációk, az este végén a kemény mag rendszerint Molotov-koktélokkal, kövekkel, golflabdákkal támad a rendőrökre. Naponta 10-15-en sérülnek meg, több mint 200 embert őrizetbe vettek.

– Ilyen erőszakhullám már rég nem volt, az emberek többsége biztos nem szeretné, hogy visszatérjünk az ellenségeskedéshez, de senki nem tudja, hogy most mi következik – mondta egy belfasti lakos.

Észak-Írországban a brit befolyást támogató protestánsok és a függetlenségpárti katolikus írek állnak szemben. A harcok karácsony előtt újultak ki, miután a nacionalista belfasti vezetés 100 év után levette a brit zászlót a városházáról. A londoni fennhatóság jelképét ezentúl csak ünnepnapokon húzzák fel.

– A legfontosabb, hogy az erőszaknak, a rendőrség elleni támadásoknak vége legyen – fogalmazott Theresa Villiers, az északír ügyekért felelős brit miniszter. A zászlóvitáról és a hasonló jelképekről párbeszéddel kell dönteni, nem kövekkel meg Molotov-koktélokkal – üzente a brit kormány északír minisztere.

A politikusok, ellenzéki és rendőrségi vezetők csütörtökön ülnek asztalhoz, hogy megoldást találjanak.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!