2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Illegális bevándorlók táborait számolták föl

A francia hatóságok nagyszabású akció keretében számolták fel Calaisban az illegális bevándorlók engedély nélküli táborait, mert állítólag rühjárvány tört ki közöttük. Helyi jogvédők szerint a kilakoltatás nem jelent megoldást a problémára, mert Szíriából, Irakból és Afganisztánból folyamatosan érkeznek a menekültek Franciaországba.

Calaisban a francia rendőrök összesen három tábort számolnak fel, mindössze néhány nappal azután, hogy a nemzeti front legyőzte a kormányzó szocialista pártot az EP-választásokon. Helyi jogvédő szervezetek bírálták az intézkedéssorozatot, amelyet a megye prefektusa egy héttel ezelőtt jelentett be, arra hivatkozva, hogy a táborok veszélyeztetik a közegészséget és közbiztonságot. A hivatalos indoklás szerint az intézkedéssel a rühjárvány súlyosbodását akarják megakadályozni. Médiaértesülések szerint ezzel a betegséggel már 150 embert kezelnek a táborokban.

A jogvédők szerint a kilakoltatás nem jelent megoldást. „Azt gondoljuk, hogy a kormánynak ez az intézkedése nem vezet sehova, ugyanúgy nehéz helyzetben hagyja az embereket, és az egészségüket is kockára teszi” – nyilatkozta Cecile Bossy, Világ Orvosai Civil szervezet koordinátora.

A La Manche csatorna partján fekvő kikötőváros évek óta a szegény, vagy háború sújtotta országokból, Szíriából, Afganisztánból és Irakból érkező menekültek célpontja, a bevándorlók kompon vagy a csatorna alatti vasúton érkeznek Franciaországba, hogy innen utazzanak tovább Nagy-Britanniába.

A három táborban lakó, becslések szerint 600-800 bevándorló többsége még a megye prefektusának a bejelentése előtt elköltözött. Humanitárius szervezetek előzőleg levélben fordultak Manuel Valls miniszterelnökhöz és több miniszterhez, hogy akadályozzák meg a táborok felszámolását. A megyében a bevándorlóellenes Nemzeti Front a vasárnapi európai parlamenti választásokon a szavazatok 34 százalékát kapta, háromszor annyit, mint a 2009-es EP-választásokon.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!