2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Illegális bevándorlás - Újabb szakaszon épít kerítést Szlovénia a Horvátországgal közös határon

Szlovénia újabb szakaszon kezdett el kerítést építeni a Horvátországgal közös határán az illegális migráció megállítására.

  • Illegális bevándorlás - Újabb szakaszon épít kerítést Szlovénia a Horvátországgal közös határon

A szlovén kormány a múlt hónapban a szerb Legi-SGS nevű céggel szerződést írt alá egy 40 kilométer hosszú kerítés építéséről a szlovén-horvát határon. Ezzel a szakasszal a határkerítés teljes hossza 219 kilométer lesz, és a szlovén-horvát határ csaknem harmadát fogja lefedni. Szlovénia teljes szárazföldi és tengeri határa 1370 kilométer hosszú.

"A kerítést ideiglenesen állítják fel azokon a területeken, ahol szükség van az államhatár illegális átlépésének megakadályozására, illetve az emberek és tulajdonuk biztonságának szavatolására" - közölte Irena Likar szlovén belügyi szóvivő.

A Reuters hírügynökség egyik, a dél-szlovéniai Preloka település közelében tartózkodó fotóriportere folyamatban lévő építési munkálatokat látott a helyszínen.

Szlovénia először a 2015-ös menekültválság idején kezdett el határkerítést építeni, amikor is hat hónap alatt körülbelül félmillió illegális bevándorló haladt át az országon.

Az újabb szakaszon a kerítés 2,5 méter magas, és a Szlovénia és Horvátország közötti Kolpa folyó mentén állítják fel.

A szlovén kormány bevándorlási politikája csekély ellenállásba ütközött, csupán egyes civil csoportok ellenzik a drótkerítést.

A legtöbb illegális bevándorló Pakisztánból, Algériából, Afganisztánból, Marokkóból és Bangladesből érkezik. Csak egy töredékük kér menedéket Szlovéniában, a legtöbbjük a szomszédos Olaszországba vagy Ausztriába folytatja útját.

A múlt hónapban az olasz és a szlovén rendőrség közös járőrözést kezdett a határ mentén az illegális bevándorlás feltartóztatása érdekében.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!