2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Így pénzeli Brüsszel a Hamász terroristáit

Brüsszel bőkezűen támogatja azt a gázai intézményt, ahol a palesztin terroristákat képzik. Mindezt részben abból az Erasmus programból, amelyből a magyar diákokat kizárták. Az EU pénzügyi átláthatósági rendszere szerint 2014 és 2021 között az EU 1 756 003 eurót fizetett a gázai Iszlám Egyetemnek. A 2021-ben felsorolt utolsó projekt ráadásul még folyamatban van, és 2025. december 31-én ér véget – írta a bennfentes.net.

  • Így pénzeli Brüsszel a Hamász terroristáit

Charlie Weimers európai parlamenti képviselő (ECR) korábban kérdezte a bizottságot erről a finanszírozásról. A 2023-as év elején azt válaszolták, hogy 2020 után nem írtak alá több szerződést. De ez valószínűleg nem így van, mivel a Gázai Iszlám Egyetem 2022-ben, 2023-ban és néhány nappal ezelőtt is új Erasmus-projekteket jelentett be.

Valójában számos Erasmus+ projekt, amelyben ez az egyetem érintett, még nem szerepel a bizottság adatbázisaiban. Ezeket 2022-ben és 2023-ban érvényesítették, és még mindig folyamatban vannak. Több ilyen projekt Törökországgal, de európai egyetemekkel folytatott egyetemi csereprogramokat is érint.

A Gázai Iszlám Egyetemet a Hamász megteremtője alapította:

A Gázai Iszlám Egyetem alagsorában található diákszállóban található kis könyvtár mindent biztosít, amire a minta palesztin diáknak szüksége van: a tollaktól, ceruzáktól és jegyzettömböktől kezdve a tanulmányi könyvekig 

– írta korábbi cikkében a francia Le Figaro.

De abban különbözik egy egyszerű egyetemtől, hogy a gázai fiatalok radikális nevelésének kiegészítésére is kínál valamit: az Izrael-ellenes műveletekben elesett Hamász-"mártíroknak" vagy a mozgalom fegyveres szárnyának, az Ezzedin al-Kasszam Brigádoknak szentelt DVD-ket, iszlamista vezetők tüzes beszédeit, vagy szellemi vezetőjük, Ahmed Jaszin sejk pályafutását bemutató könyveket is. (...) A politikának és a vallásnak ez a keveredése tette az egyetemet a Hamász táptalajává. Ismail Haniyeh, a leendő Hamász-kormány miniszterelnök-jelöltje is ott tanult, akárcsak Mohammed Deif, az Ezzedin al-Kasszam Brigádok vezetője – tette hozzá a lap.

Az Iszlám Egyetemet, amely a Fatahhal való szakítás után a Hamász fellegvárává vált, a Muzulmán Testvériség alapította.

A teljes cikket az Origo-n olvashatják. 

Fotó: MTI/EPA/MOHAMED SZABER

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Ön szerint van olyan uniós vezető, aki a békében érdekelt?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!