2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 15:00

Külföld

Igent mondott a lengyel vétóra a Szejm is

A varsói parlament alsóháza is ellenzi, hogy az uniós pénzek kifizetését jogállamisági feltételekhez kösse Brüsszel. Vagyis a lengyel törvényhozás is zöld jelzést adott a miniszterelnök korábbi vétójának, ami elemzők szerint erős üzenet a Közösség számára.

  • Igent mondott a lengyel vétóra a Szejm is

"Hihetetlen, mit meg nem enged magának Brüsszel. Nem fognak bennünket engedetlen gyerekként kezelni, és büntetni azért, mert nem értünk valamivel egyet."

Ezt mondta a lengyel kormányfő a parlament alsóházában, miután az Európai Unió azzal fenyegetőzött, hogy forrásokat von meg azoktól a tagállamoktól, amelyek nemet mondanak arra, hogy a kifizetéseket jogállamiság kritériumokhoz kössék.

A miniszterelnök szerint felháborító, hogy a balliberális erők olyan mechanizmust akarnak ráerőltetni más országokra, amelyek szembemennek a közösségi normákkal.

Magyarország mellett azért is vétózta meg Varsó a költségvetési tervezetet, mert az Európai Unió jogállami szempontok figyelembe vétele alapján folyósítana pénzt az országoknak, és a demokratikus értékrendhez mérten, saját belátása szerint döntene a helyreállítási alapokról.

Bár Mateusz Morawiecki nemet mondott a brüsszeli javaslatra - szem előtt tartva a jogállamiságot -, kikérte a kérdésben a törvényesen megválasztott parlament alsóházának véleményét is.

A Szejm többsége egyetértett a kormányfővel, és az általa beterjesztett javaslatot 236 igen, 209 nem szavazat mellett elfogadta. Ezzel a vétó zöld jelzést kapott a törvényhozásban is, ami elemzők szerint erős jelzés Brüsszel felé.

Lengyelországot elsősorban az igazságügyi reform miatt támadja az Unió, miután nem nézi jó szemmel a bírósági rendszer átalakítását.

Ezért amellett, hogy kötelezettségszegési eljárást indított Varsóval szemben, jóval kevesebb pénzt folyósítana, mint amennyi lehívható lenne a közösségi büdzséből.

A lengyel kormány álláspontja, akárcsak a magyar kabineté, ugyanakkor világos.

Brüsszel ugyanis nem teheti meg, hogy "alanyi jogon" járó forrásokat önhatalmúlag csökkentsen vagy vonjon meg egy tagállamtól.

A magyar és lengyel törekvéseket a visegrádi államok közül Csehország nem támogatja, Szlovákia pedig kompromisszumos megoldást keresne. Az EU-tagállamok közül Szlovénia állt még ki hazánk és Lengyelország mellett a vitában.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!