2021. augusztus 5.,
csütörtök, Krisztina napja

Idén is sok áldozata van Kolumbiában a taposóaknáknak és egyéb robbanószereknek

MTI

2021. április 5., hétfő 06:39

Az idén már több mint 100 áldozatot követeltek Kolumbiában a taposóaknák és más robbanószerek - áll a Vöröskereszt Nemzetközi Bizottságának (ICRC) vasárnap, a taposóaknák nemzetközi világnapja alkalmából közzétett beszámolójában.

A jelentés szerint január eleje és március vége között 104-en váltak taposóaknák és egyéb robbanószerkezetek áldozatává, közülük heten meghaltak, sokan pedig maradandó testi és lelki károsodást szenvedtek.

Az ICRC kiemeli azt is, hogy Kolumbiában tavaly a különböző robbanószereknek 389 áldozata volt, az elmúlt négy évben ez az eddigi legmagasabb szám. Az áldozatok nagy része civil, többségükben falusi asszonyok, akik a mezőkön végzett munka, illetve vízhordás során léptek aknára.

A jelentés üdvözli az aknamentesítési munkálatokat, amelyeket a Kolumbiai Forradalmi Fegyveres Erők (FARC) nevű gerillaszervezet és a kormány közti konfliktust lezáró, 2016-ban aláírt békeegyezményt követően kezdtek el, ám hozzáteszi, a munkát nehezíti, hogy a FARC volt befolyási övezeteiért harc robbant ki más fegyveres csoportok közt.

Afganisztán után Kolumbiában halnak meg a világon a legtöbben taposóaknák és más robbanószerek miatt.

MTI