2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Iain Lindsay: Nagy-Britannia újra visszanyeri függetlenségét

A Brexit után Nagy-Britannia újra visszanyeri függetlenségét – így kommentálta Iain Lindsay a Hír Tv Magyarország élőben című műsorában, hogy szombattól Anglia már nem az Európai Unió tagja. A szigetország budapesti nagykövete úgy véli, a britek most lehetőséget kapnak arra, hogy szorosabb kapcsolatokat építsenek ki a világ többi részével. A diplomata szerint sokkal közelebb kerül a demokrácia a britekhez, mert már nem a Brüsszelben hozott döntéseket kell figyelembe venni.

  • Iain Lindsay: Nagy-Britannia újra visszanyeri függetlenségét

 

Eddig még nem volt példa az Európai Unió történetében teljes jogú tag távozására, most azonban 47 év után Nagy-Britannia elhagyja a közösséget. A kilépési megállapodás közép-európai idő szerint 2020. január 31-én pénteken éjfélkor lép hatályba és mint arra Iain Lindsay rámutatott, ez egy nagyon jelentős nap a britek életében, hiszen Nagy-Britannia visszaveszi a szuverenitását és visszanyeri a függetlenségét az Európai Uniótól.

A budapesti brit nagykövet szerint London olyan lehetőséget kap, hogy erősebb kapcsolatot alakítson ki a világ többi részével különösképpen gazdasági értelemben.

Az Európai Unióból lépünk ki, de nem fordítunk hátat Európának, továbbra is a második legnagyobb gazdaság leszünk Európában, továbbra is a vezető európai NATO-hozzájárulók leszünk. Ez egy jelentős pillanat, de nagyon erős üzenet az, hogy egy szervezetből lépünk ki, nem pedig Európát hagyjuk el

– hívta fel rá a figyelmet a Iain Lindsay.

Földi-Kovács Andrea kérdésére, hogy a kilépés pillanatára pozitívan vagy negatívan emlékeznek-e a britek, a nagykövet elmondta, mindenképpen pozitív momentumról van szó, hiszen a négy évvel ezelőtti demokratikus népszavazáson 33 millió brit adta le a voksát és az emberek többsége a kilépés mellett szavazott, az egymást váltó kormányok pedig elkötelezettek voltak abban, hogy valóra váltsák a referendum eredményét.

A decemberi nagy-britanniai választás világosan megmutatta, hogy Boris Johnson miniszterelnöknek nagyon erős felhatalmazása van arra, hogy kivezessen minket az unióból és új kapcsolatokat alakítson ki a világ többi részével

– tette hozzá.

Arra a kérdésre, hogy mit jelent az, hogy az Egyesült Királyság visszanyeri szuverenitását a diplomata rávilágított, a jövőben a britek nem a Brüsszel által meghatározott szabályok elfogadói, hanem a londoni parlament által hozott döntések követői lesznek.

Sokkal közelebb jön a demokrácia hozzánk

– fűzte hozzá.

A nagykövet ismertetése szerint az idén, az átmeneti időszakban Nagy-Britannia továbbra is elkötelezett marad az európai uniós szabályok iránt, de

jövő év januártól teljes mértékben visszanyeri a saját ügyei, a jogalkotása, a saját törvényei feletti ellenőrzést, a kereskedelem, valamint a bevándorlás feletti ellenőrzést is.

Iain Lindsay adásunkban magyarul is üzent a Nagy-Britanniában élő magyaroknak:

A magyaroknak nem kell félniük, nem kell elhagyniuk az országot, az Egyesült Királyságot. Az emberek jogait garantálják a kilépési megállapodás alatt, amit az Európai Unióval kötöttünk, illetve a nemzetközi jog is szavatolja azt, az európai jog és a brit jog is. Nem kell senkinek elhagynia az Egyesült Királyságot akár ma, vagy az év végén, ezek a jogok mind garantáltak.

A teljes beszélgetés:

Zöldhegyi Katalin tudósítónk jelentkezett élőben Londonból:

Kumin Ferenc: Ezért a döntésért büntetni a briteket nem szabad

Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Vezércikk – Országjárásra indult Orbán Viktor + videó

Országjárásra indult Orbán Viktor. Eközben Donáth Anna arra panaszkodott, hogy szerinte Magyar Péter támogatói elkezdtek fanatikusan és erőszakosan viselkedni. Holott a Momentum elnöke szerint mindannyiunk felelőssége, hogy „edukálják a követőiket". Hogy mit gondolnak erről a Vezércikk vendégei: Bencsik András, Boros Bánk Levente és Móczár Gábor, kiderült esti adásunkból.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!