2024. 05. 22. Szerda Júlia, Rita napja
Jelenleg a TV-ben:

Komment

Következik:

Napindító 07:30

Külföld

Húsz év Guantanamón vádemelés nélkül

Az amerikai hatóságok csütörtökön hazatoloncoltak két férfit Pakisztánba, akiket két évtizede vádemelés nélkül tartottak fogva a guantanamói katonai börtönben - jelentette be az amerikai védelmi minisztérium pénteken.

  • Húsz év Guantanamón vádemelés nélkül

A testvérpárt, Abdul és Mohamed Rabbanit a pakisztáni hatóságok 2002-ben szülővárosukban, Karacsiban letartóztatták, majd amerikai őrizetbe helyezték. Az amerikai hatóságok azzal vádolták őket, hogy az al-Kaida terrorszervezet tagjai számára lakhatást biztosítottak, valamint logisztikai támogatást nyújtottak nekik. A két testvér azt állítja, hogy mielőtt a átszállították őket a fogolytáborba, megkínozták őket.

Amerikai katonai feljegyzések szerint a két férfi a kihallgatások során nem szolgált értékes információkkal, vagy ha nyilatkoztak is valamit, a fizikai bántalmazásra hivatkozva egyből visszavonták.

Az amerikai hadsereg a testvérpár hazatoloncolását közleményben jelentette be, de arról nem közöltek részleteket, hogy Pakisztán milyen feltételekkel fogadta vissza őket.

"Az Egyesült Államok nagyra értékeli a pakisztáni kormány és más országok hajlandóságát arra, hogy támogassák a fogvatartottak számának felelősségteljes csökkentését és végül a guantanamói börtön bezárására irányuló, folyamatban lévő amerikai erőfeszítéseket a létesítmény megszüntetése érdekében" - közölte az amerikai védelmi minisztérium.

Guantanamóban 2003-ban még 600 olyan embert tartottak fogva, akikre terroristának tekintettek. Az eljárást bírálók szerint a katonai bíróságok tevékenysége és az emberek bebörtönzése aláássa az emberek alkotmányos jogait, valamint csorbítja az amerikai állam külföldi megítélését.

Jelenleg még 32 embert őriznek a katonai börtönben, közülük tizennyolcat engednének szabadon, ha sikerül olyan országot találni, amely befogadja őket - közölte a Pentagon. A fogvatartottak többsége jemeni, és az országban zajló polgárháború és a szélsőséges csoportok jelenléte miatt nincs arra lehetőség, hogy oda toloncolják ki őket.

A katonai börtönt a Bush-kormány hozta létre a Kuba szigetén fekvő haditengerészeti támaszponton az Egyesült Államok elleni 2001. szeptember 11-i terrortámadások után elfogott feltételezett terroristák fogvatartására. A börtön bezárását már Barack Obama amerikai elnök tűzte ki célul.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!