2021. január 17.,
vasárnap, Antal, Antónia napja

Hurrikán tombol Észak-Amerika partjainál

2020. augusztus 21., péntek 11:18

Elérte a Kaliforniai-félszigetet a Genevieve hurrikán. A trópusi ciklon erős, óránkénti 200 kilométeres széllökésekkel csapott le Mexikóra és az Egyesült Államok felé halad tovább. Jelentős károkat okozott eközben Írországban az Ellen nevű vihar. A szél fákat csavart ki, vezetékeket szaggatott le és háztetőket is megbontott. Indiában és Kínában pedig több helyről áradásokat jelentettek. Mindkét országban többen életüket vesztették, és sokan eltűntek.

Még 400 kilométeres magasságból is jól látható az amerikai kontinens felett tomboló Genevieve hurrikán. A trópusi ciklon még a hét elején kezdett el formálódni Közép-Amerika partjai mentén, keddre már hurrikánná fejlődött és elérte a 4-es kategóriát. Ezzel az idei év egyik legerősebb vihara csapott le a Kaliforniai-félsziget térségben.

A vihar belső szélsebesség csütörtökön meghaladta az óránkénti 200 kilométert. A ciklon felkorbácsolta a hullámokat, villámáradásokat okozott, fákat csavart ki gyökerestől és megtépázta a vezetékeket, miközben kiadós csapadékot hozott magával.

Nagy esőzések voltak Írországban is, miután dél felől csütörtökre virradóra elérte a szigetállamot az Ellen nevű vihar. A partokat hatalmas, több méteres hullámok ostromolták. Az erős szél ott is fákat csavart ki, vezetékeket szaggatott le, de megbontotta több helyen a háztetőket is.

Cork térségében az utcákon hömpölygött a víz a nagy mennyiségű csapadék miatt, de helyenként a hullámzó tenger árasztotta el az alacsonyan fekvő területeket. Csaknem 200 ezer háztartás, üzlet és farm maradt áram nélkül.

Heves esőzések és áradások vannak India fővárosában, Újdelhiben is. A hömpölygő víz miatt több helyen megbénult a forgalom, és komoly fennakadások vannak a közlekedésben.

Volt, ahol derékig érő vízben gázoltak az emberek, és mentették értékeiket. Több ezer ingatlanban keletkeztek károk, számos kisebb épületet pedig elmosott az ár.

A katasztrófavédelem munkatársai megkezdték a kitelepítéseket a metropolisz alacsonyabban fekvő részein. Tízezreknek kellett elhagynia otthonát. Hírforrások kisebb sárlavinákról is beszámoltak.

HírTV

 

x
Rendkívüli hír