2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Napi aktuális 23:30

Külföld

Humanitárius folyosót nyitott a szíriai hadsereg Hama tartományban

A szíriai kormány csütörtökön tudatta, hogy humanitárius folyosót nyitott a középnyugat-szíriai Hama tartományban azoknak a civileknek, akik távozni akarnak a lázadók uralta területekről, amelyek jelenleg a szíriai kormányerők Oroszország támogatásával folytatott offenzívájának célpontjai.

  • Humanitárius folyosót nyitott a szíriai hadsereg Hama tartományban

A SANA szíriai állami hírügynökség jelentése szerint a hadsereg által az észak-hamai Szurán városában létesített humanitárius folyosón keresztül az emberek átléphetnek a felkelők uralta északnyugati területekről a szíriai kormány ellenőrzése alatt álló területekre.

A szíriai külügyminisztérium egy meg nem nevezett forrása az állami hírügynökségnek azt mondta, hogy a térségből távozó civileknek biztosítják a szállást, az élelmiszert és az egészségügyi ellátást.

Egy, a szíriai háború eseményeit nyomon követő szervezet szerint a kormányerők szerdán teljes egészében visszaszerezték az ellenőrzést a kulcsfontosságú Hán Sejkún városa felett, az északnyugat-szíriai Idlíb tartomány déli részén. A hadsereg előrenyomulása lehetővé teszi a kormányerőknek, hogy ostrom alá vegyenek újabb, a lázadók által uralt területeket a szomszédos Hama tartományban.

A Bassár el-Aszad szíriai elnökhöz hű Szíriai Arab Hadsereg (SAA) és a vele szövetséges orosz csapatok április végén offenzívát indítottak Hama és Idlíb tartományban, előbbi tartományt csaknem teljes egészében el is foglalták a kormányerők azóta. Idlíb még csaknem teljes egészében a felkelők és a Haját Tahrír as-Sám (HTS) dzsihadista ernyőszervezet uralma alatt áll. A HTS élén a Dzsabhat Fatah es-Sám dzsihadista csoport áll, amely korábban an-Nuszra Front néven az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat szíriai ága volt.

Az ENSZ legutóbbi adatai szerint az elmúlt négy hónapban legalább 500 civil halt meg tüzérségi és légitámadásokban a térségben, s 576 ezren kényszerültek elmenekülni, 72 ezren közülük augusztusban.

 

Török hírügynökség: a kormányerők tüzet nyitottak az egyik török megfigyelőpontra Idlíbben

A szíriai kormányerők tüzet nyitottak a 8-as számú török megfigyelőpontra az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban - jelentette csütörtökön az Anadolu török állami hírügynökség.

A beszámoló szerint Bassár el-Aszad szíriai elnök fegyveres erői nehézgéppuskákkal adtak le lövéseket. Az incidens következtében nem keletkezett kár, áldozatok nincsenek.

A 8-as számú megfigyelőpont Idlíb délkeleti részében, Sirmannál található, valamivel északra Hán Sejkún térségétől, amelyet az előrenyomuló kormányerők szerdán már teljes ellenőrzés alá vontak.

Az orosz támogatást élvező szíriai hadsereg április végén indított offenzívát Idlíbben és a szomszédos Hama tartományban az ott tartózkodó ellenzékiek ellen.

Egy tavaly szeptemberi török-orosz megállapodás értelmében Ankara 12 megfigyelőpontot alakított ki Idlíbben a kormányerőket az ellenzéki fegyveresektől elválasztó demarkációs vonal mentén.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!