2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 17:30

Külföld

Hulligánokat ítéltek börtönre Romániában

Három évtől négy és fél évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre ítélte a bukaresti első kerületi bíróság pénteken a tavaly február másodikai kormányellenes tüntetés három, csendőröket bántalmazó résztvevőjét, további nyolc rendbontóra pedig két évig terjedő felfüggesztett börtönbüntetést szabtak ki - közölte az Agerpres hírügynökség.

  • Hulligánokat ítéltek börtönre Romániában

Az ítélet nem jogerős. Az ügy kapcsán indított polgári perben egyik bántalmazott csendőrnek kétezer eurós anyagi és 35 ezer eurós erkölcsi kártérítést ítélt meg a bíróság, az összeget az elítélteknek kell kifizetniük. Egy másik bántalmazott csendőr összesen 22 ezer eurós, egy harmadik hatezer eurós, a negyedik csendőr pedig 2.200 eurós kártérítésre jogosult.

A felfüggesztett börtönre ítélt vádlottaknak 90 - 120 nap közötti közmunkát kell végezniük. Az ítélet részeként a vádlottakat egy időre eltiltották a köztisztségek betöltésétől, választói jogaik gyakorlásától, a fegyverviseléstől, valamint a nyilvános gyülekezésektől, tüntetésektől, és más tömegrendezvényektől.

A bukaresti sajtó által futballhuligánokként emlegetett, szervezett csoportokban érkező rendbontók azon a - mindaddig békés - demonstráción provokáltak erőszakot, amelyen a büntetőjog korrupcióellenes szigorát enyhítő, előző este elfogadott sürgősségi kormányrendelet ellen tiltakozott több százezer tüntető. A vádlottak üvegpalackokkal, jégdarabokkal, fémtartályokkal dobálták meg a kormány székházát védő csendőröket. A karhatalom könnygázt vetett be ellenük és erőt alkalmazva kiszorította a randalírozókat a kormány közeléből. A rendbontók és a csendőrök közötti összecsapás miatt a békés tüntetők is elmenekültek a térről.

Idén augusztusban hasonló módon erőszakba torkollt Bukarestben a román diaszpóra nagyszabású kormányellenes megmozdulása is, amikor a békés tüntetők közé vegyült rendbontók összetűzést provokáltak a csendőrökkel, azok pedig könnygázzal és botozással kiszorították a kormány előtti térről a több tízezres tüntető tömeget.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!