2021. február 28.,
vasárnap, Elemér napja

Houstonban elbúcsúztatták George Floydot

MTI

2020. június 10., szerda 06:42

Eltemették George Floydot, aki májusban rendőri erőszak áldozata lett az egyesült államokbeli Minneapolisban. Az afroamerikai férfi holttestét Houstonban, édesanyja maradványai mellé helyezték el. A temetéssel egy időben több nagyvárosban is békés gyászmenetet tartottak.

Fehérben öltözve érkeztek a családtagok és a barátok George Floyd temetésére. Az afroamerikai férfitól a Texas állambeli Houstonban vettek végső búcsút.

A 46 évesen elhunyt férfi díszes koporsóját fehér hintóval vitték a szertartás helyszínére. A templomban több százan gyűltek össze, de csak meghívottak lehettek jelen. A hatalmas érdeklődés miatt azonban élőben is közvetítették a ceremóniát.

Az eseményen több politikus, közéleti személy, polgárjogi aktivista és híresség is részt vett. Énekek csendültek fel és beszédek hangzottak el.

Megjelent Texas republikánus kormányzója is, aki azt mondta, a rendőrségi reformról szóló vitákba bevonná Floyd családtagjait is.

A demokraták elnökjelöltje videóüzenetet küldött. Joe Biden a megkülönböztetés elleni küzdelemre szólított fel.

A fő búcsúbeszédet Al Sharpton tiszteletes mondta el. A polgárjogi aktivista a fajgyűlöletet alapvető, intézményessé vált problémaként írta le.

A szertartás után Floyd holttestét édesanyja maradványai mellett helyezték el.

A temetéssel egyidőben Amerika-szerte tiltakozóakciókat és gyászmeneteket szerveztek. Szinte minden nagyvárosban utcára vonultak az emberek, és a rasszizmus, illetve a rendőri brutalitás ellen emelték fel szavukat.

Az erőszak megfékezése érdekében több államban letakarták vagy eltávolították a konföderációs emlékműveket, ami elemzők szerint további heves vitákhoz fog vezetni, és tovább élezi a rasszok közötti ellentétet.

Az erőszakos cselekmények elkövetése miatt többször is bebörtönzött Georg Floyd május végén halt meg, miután egy fehér járőr percekig térdelt a nyakán.

HirTV