2024. 04. 20. Szombat Tivadar napja
Jelenleg a TV-ben:

Szigorúan titkos - Magyarország a Varsói szerződésben

Következik:

Európai Híradó 04:00

Külföld

Hőség, fagy és áradás gyötörte egyszerre a Földet

Az első negyedév a szokásosnál is szélsőségesebb időjárást hozott világszerte. Kelet-Afrikában az évek óta tartó aszályt heves esőzések váltották. Ausztráliában rekordokat döntött a hőség, az Egyesült Államokban pedig a téli ítéletidő után az olvadás miatt megáradt folyók okoznak természeti katasztrófát.

  • Hőség, fagy és áradás gyötörte egyszerre a Földet

Az Idai ciklon március 14-én este csapott le Mozambik középső részére, majd Zimbabwe és Malawi felé haladt tovább, ott is nagy pusztítást végezve. Becslések szerint a három országban mintegy 200 halálos áldozata lehet az ítéletidőnek.

Ez az egyik legsúlyosabb vihar, amely valaha lecsapott a déli féltekére: Mozambikban 1,7 millió, Malawiban pedig 920 ezer embert érinthet - közölték az ENSZ tisztviselői kedden.

A házak többsége, 95 és 97 százalékban összeomlottak. A zömük kétes minőségű anyagokból épült, bizonytalan ház volt– nyilatkozta egy károsult.

A ciklon által leginkább sújtott város képviselője azt közölte, hogy információi szerint több mint száz ember eltűnt. Az internetre feltöltött képeken egyebek mellett az látható, hogy kőomlások és sárlavinák borították be az utakat, és több házat elnyelt az árvíz. A zimbabwei kormány rendkívüli állapotot hirdetett hogy a hatóságok forrásokat tudjanak felszabadítani az áldozatok megsegítésére.

Felkérjük a kormányt, hogy segítsen bennünket. Adjanak menedéket. Nincs élelmünk, nincsenek takaróink, és gyermekeink sem tudnak iskolába menni, mert semmijük nem maradt, amit viselhetnének– mondta el egy helybeli asszony. Az áradás a korábbi tartós aszály által megkímélt vetést is elpusztította az ország keleti részén. Az ENSZ szerint idén 5,3 millió embernek lesz szüksége élelmiszersegélyre.

Áradnak a folyók az Egyesült Államok középnyugati államaiban, több települést már kiürítettek.A napok-hetek óta tartó havazás és heves esőzés miatti árvíz gátakat tört át, hidakat sodort el, és utakat mosott el. A hatóságok megkezdték az árvíz által sújtott települések lakóinak kimentését, sok helyen pedig elővigyázatosságból elrendelték a kitelepítést.

Nem csak az embereket, az állatok is megviselik az extrém időjárási viszonyok. Ausztráliában a minden eddiginél forróbb nyárban fuldokoltak a helyiek. A világot körbejárta az az amatőr felvétel, amelyen egy koala a hőség elől menekülve egy helyi férfi légkondicionált autójában igyekezett hűsíteni magát. Ausztráliában az év első két hónapján a hőmérséklet gyakran az 50 celsius fok körül alakult. 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!