2022. 08. 17. Szerda Jácint napja
Jelenleg a TV-ben:

Mozaik

Következik:

Napi aktuális 10:30

Külföld

Horvátország változtat oltási stratégiáján

Horvátországban lehetőségeinek csúcsán jár a koronavírus elleni oltási kampány és nehezen haladnak a nagyobb átoltottság felé, ezért a közegészségügyi intézet (HZJZ) új oltási stratégiát hirdetett, amely szerint ha szükséges, házhoz viszik a vakcinát az oltatlanok számára - jelentette be pénteken Krunoslav Capak, az intézet igazgatója.

  • Horvátország változtat oltási stratégiáján

Kiemelte: az új kampányban nincs semmi "forradalmi", csak az eddigi oltási program gyenge pontjain igyekszik javítani. A felmérések azt mutatják, hogy akik nem oltatták be magukat - de nem megrögzött vakcinaellenesek - félnek a védőoltások mellékhatásaitól - hangsúlyozta Capak, hozzátéve, hogy ezért még nagyobb hangsúlyt fektetnek a tanácsadásra. Rámutatott: eddig is mindent megtettek annak érdekében, hogy mindenki számára elérhető legyen a vakcina, de a jövőben még több mobilcsapatot állítanak fel, hogy akik valamilyen oknál fogva nem tudják elhagyni otthonukat (idősek, betegek, mozgáskorlátozottak), a lakásukon kapják meg az oltást.

Ösztönözni fogják továbbá több autós, drive-in rendszerű oltópont létrehozását, hogy az embereknek ne kelljen kiszállniuk a gépkocsijukból, ha fel akarják venni az oltást - mondta az igazgató, majd hozzáfűzte: azon krónikus betegek számára, akik kórházi kezelésre szorulnak, az intézményben lesz lehetőség a vakcina felvételére. Szavai szerint a kisebb, szétszórtabb településeken alacsonyabb az átoltottság aránya. Így azok központjaiba - az iskolák vagy a posták elé - oltóbuszokat küldenek, hogy az emberek helyben megkaphassák az oltást. A csaknem négymillió lakosú Horvátországban eddig 2 300 927-en kaptak védőoltást, közülük 2 217 152-en, már a második adagot is beadatták maguknak. Ez a lakosság 58,8 és 56,7 százaléka.

Az elmúlt 24 órában 7578 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak, és a vírus okozta Covid-19 betegségben 44-en hunytak el. Kórházban 2133 beteget ápolnak, közülük 171-en szorulnak lélegeztetőgépre.

A szomszédos Szlovéniában péntekre 7514 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, és tíz beteg halt meg a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeiben. Kórházban 1021 beteget ápolnak, közülük 136-an vannak intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 262 555-en kaptak védőoltást, közülük 1 215 215-en mindkét adagot felvették.

Az országban enyhült a járványhelyzet: az elmúlt héthez képest jelentősen csökkent a fertőzöttek száma, és más járványmutatók is javultak. A kórházi kezelésre szoruló betegek számának nagyobb mértékű csökkenését a jövő hétre várják a szakemberek, akik szerint ha a jelenlegi kedvező trend folytatódik, és nem jelennek meg új koronavírus-variánsok Szlovéniában, márciusban napi 2000-re is csökkenhet az új fertőződések száma.

 

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas - a HírTV műsorán!

CPAC Texas! A világ legnagyobb és legbefolyásosabb konzervatív rendezvényén Orbán Viktor mond nyitóbeszédet! A magyar miniszterelnök dallasi beszéde augusztus 4-én 20 óra 30 perctől a HírTV műsorán!!!
Zsuzsi asztala - ajánló

Zsuzsi asztala - ajánló

A vidék az új nagyváros! Zsuzsi asztala - szombaton 13 órától a HírTV műsorán. Várja Önöket a képernyő elé György-Horváth Zsuzsa.
Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:30-kor műsorra kerülő Svenkben mostantól Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Párbaj - ajánló

Párbaj - ajánló

Újraindult heti vitaműsorunk, Párbaj néven. Pénteken 20 órától várunk mindenkit a képernyő elé. Műsorvezető: M. Dobos Marianne!

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!