2024. 06. 29. Szombat Péter, Pál napja
Jelenleg a TV-ben:

Csörte

Következik:

Televíziós vásárlási műsorablak 10:05

Külföld

Horvátország új befogadóközpontot hozna létre, a helyiek tüntetésbe kezdtek

A megnövekedett migrációs nyomás miatt egy 500 fő befogadására alkalmas új regisztrációs és befogadóközpont létrehozását tervezi a horvát belügyminisztérium a bosznia-hercegovinai határhoz közeli, Károlyváros megyei Dugi Dolban, egy üresen álló volt laktanyában - írta a Jutarnji List című horvát napilap szerdán Davor Bozinovic horvát belügyminiszterre hivatkozva.

  • Horvátország új befogadóközpontot hozna létre, a helyiek tüntetésbe kezdtek

Az újság néhány nappal korábban helyi értesülések alapján írt a készülő tervről, amelyet később a horvát belügyminisztérium megerősített. A helyi lakosok a cikk megjelenése után azonnal tiltakozásba kezdetek: petíciót indítottak, és kisebb tüntetést is szerveztek a közeli Krnjak járásban.

Károlyváros megye és a Dugi Dollal szomszédos két járás képviselői ezért hivatalos tájékoztatást kértek az illetékes tárcától. Bozinovic kedden látogatott el a megyében fekvő, azzal azonos nevű Károlyvárosba, ahol találkozott az önkormányzatok vezetőivel.

A tárcavezető a sajtónak úgy nyilatkozott: jelentősen megnőtt az Európára nehezedő migrációs nyomás, ebben a pillanatban is milliók vannak mozgásban Észak-Afrika és Törökország felé. "Mindez pedig hatással van Horvátországra is, a probléma pedig évekig nem fog megoldódni, erről alapos vita folyik uniós szinten is" - hangsúlyozta.

Mivel a nyugat-balkáni migrációs útvonalon Károlyváros megye a leginkább érintett, a volt laktanyát alakítanák át regisztrációs és befogadóközponttá, hogy tehermentesítsék a helyi rendőrállomásokat és a környező városközpontokat - magyarázta Bozinovic.

Rámutatott, hogy a központ létrehozásához uniós támogatást kértek, és más megyékben, Sziszek-Monoszlóban és Bród-Szávamentében is terveznek hasonló létesítményeket.

"Az Európai Uniónak kellene ezt finanszíroznia, és reméljük, hogy fogja, mert ez az ő érdeke is" - mondta.

A legtöbb migráns Bosznia-Hercegovinából érkezik Horvátországba.

Borítókép: Migránsok a bosnyák-horvát határon/Anadolu Ajansi

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Új részletek derültek ki a szlovákiai vonatbalesetről

Új részletek derültek ki a szlovákiai vonatbalesetről

Előzetes vizsgálati eredmények szerint emberi mulasztás okozhatta a csütörtöki szlovákiai vasúti szerencsétlenséget, amelyben egy autóbusz hét utasa életét vesztette, öt másik pedig megsebesült - közölte Jozef Ráz szlovák közlekedési miniszter pozsonyi sajtótájékoztatóján pénteken.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!