2020. augusztus 6.,
csütörtök, Berta, Bettina napja

Horváth József: Törékenyebb lett a világ biztonságpolitikai helyzete

MTI

2019. február 17., vasárnap 11:30, frissítve: vasárnap 12:10

A korábbi kétpólusú világrendszer megszűnése után most több ország is rendelkezik komoly katonai potenciállal, a világ többpólusúvá vált, ezért biztonsági helyzete sokkal törékenyebb lett - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1 aktuális csatorna műsorán vasárnap.

Kifejtette: az Egyesült Államok és a magára találó Oroszország mellett megjelent új kihívóként Kína, de számításba kell venni például Törökországot vagy Iránt is.

A héten megrendezett 55. Müncheni Biztonságpolitikai Konferencián (MSC) elhangzottakkal kapcsolatban a szakértő jelezte azt is: Németország helyzete „tudathasadásos”, Angela Merkel német kancellár beszédében Európa ellenfelei, de partnerei között is említette Oroszországot, a német-orosz energetikai együttműködés ugyanis több évtizedre tekint vissza.

Horváth József kitért arra is, hogy a német kancellár méltatlan helyzetbe kerül, saját pártja is elkezdte beismerni, hogy rossz volt a 2015-ös döntés a migránsok minden korlátozás nélküli befogadásáról. A döntés olyan „politikai földindulást indított el, ami maga alá fogja temetni Angela Merkelt” – fogalmazott a szakértő.

x
Rendkívüli hír