2021. február 26.,
péntek, Edina napja

Hörcsik: Családbarát európai politikára van szükség!

MTI

2020. január 20., hétfő 18:59

A horvát EU-elnökség prioritásait, a nyugat-balkáni országok európai integrációját, a 2020 utáni többéves uniós költségvetést, valamint a Brexit kérdéskörét és Európa jövőjét érintő kérdéseket tekintettek át az Európai Unió parlamentjei uniós ügyekkel foglalkozó bizottságainak (COSAC) zágrábi elnöki találkozóján - tájékoztatta Hörcsik Richárd, a magyar delegáció vezetője hétfőn telefonon az MTI-t.

A magyar Országgyűlés európai ügyek bizottságának fideszes elnöke elmondta: a találkozón külön vitát folytattak az Európa jövőjéről szóló kétéves, európai uniós konferenciáról, amely a tervek szerint 2020. május 9-én venné kezdetét. Hörcsik Richárd elmondta: felszólalásában támogatta, hogy a konferencia biztosítson lehetőséget a nemzeti parlamentek megfelelő részvételére, és javasolta, hogy a tanácskozás foglalkozzon a brit kilépés lehetséges okaival és az egész Európát érintő demográfiai kérdésekkel is.

A magyar delegáció vezetője a COSAC találkozóján beszámolt a budapesti demográfiai csúcstalálkozók jelentőségéről és a magyar kormány családvédelmi akciótervének egyes intézkedéseiről is. Hangsúlyozta: fontos beszélni a családok támogatásáról, hiszen szükség van egy családbarát európai politikára.

Hörcsik Richárd az MTI-nek nyilatkozva beszámolt arról is, hogy a konferencián tett felszólalásában az EU nyugat-balkáni bővítése kapcsán sürgette a többi tagállamot, hogy küldjenek támogatást és bíztatást a régiónak, annak érdekében, hogy Albánia és Észak-Macedónia esetében ne ismétlődhessen meg a csatlakozási tárgyalások megkezdésének blokkolása. Hörcsik Richárd azt is hangsúlyozta, hogy Szerbia és Montenegró európai uniós csatlakozásának a következő uniós költségvetés időszakában meg kellene valósulnia.

Az európai ügyek bizottságának elnöke a tanácskozáson arról is beszélt, hogy a 2020 utáni többéves uniós költségvetésnek egy erős és versenyképes Európát kell szolgálnia, amely megőrzi a hagyományos politikák - mint a kohéziós politika és közös agrárpolitika - részarányát - de az új kihívásokra - mint a biztonság és éghajlatváltozás - is megfelelő forrásokat biztosít. Kiegyensúlyozott és méltányos költségvetésre van szükség, ami a tagállamok egyhangú támogatását élvezi - hangsúlyozta.

Elmondta: a konferencián tett hozzászólására reagálva, Andrej Plenkovic horvát miniszterelnök is elismerte, hogy a tagállamok álláspontja egyelőre igen eltérő a költségvetés kapcsán, de az elnökség céljaként jelölte meg a költségvetési tárgyalások lezárását, hogy az operatív programok időben elindulhassanak majd.

Hörcsik Richárd a Brexittel kapcsolatban kitért arra: az ez év végégig tartó ún. átmeneti időszak alatt a polgárok, vállalkozások jogait változás nem érinti, de az intézmények szintjén a kilépés február 1-jével minden bizonnyal megtörténik. Hozzátette: a találkozón éppen azt vizsgálták, hogy 11 hónap alatt milyen megállapodásra lehet jutni az EU és az Egyesült Királyság jövőbeli kapcsolatát tekintve.

 

MTI