2020. október 20.,
kedd, Vendel napja

Hongkong vezetése felháborodással reagált az amerikai szankciókra

MTI

2020. augusztus 8., szombat 09:11

Hongkong vezetése felháborodással reagált szombaton arra, hogy az amerikai kormányzat szankciókkal sújtotta a kínai különleges közigazgatási terület kormányzóját és egyes tisztségviselőit.

Edward Jau hongkongi kereskedelmi miniszter "vadnak, aránytalannak és észszerűtlennek" minősítette az amerikai büntetőintézkedéseket, amelyek Carrie Lamot és tíz hongkongi, illetve kínai tisztségviselőt sújtanak a nemrégiben bevezetett nemzetbiztonsági törvény miatt.

A tárcavezető figyelmeztetett, hogy az intézkedésnek negatív következményei lehetnek a távol-keleti pénzügyi központban tevékenykedő amerikai vállalatok számára.

A Kína hongkongi összekötő irodáját vezető Lo Hui-ning, aki szintén a szankciókkal sújtott tisztségviselők között van, közleményében barbárnak és durvának nevezte az amerikai intézkedéseket.

Azt írta: egyértelműen fény derült rá, hogy az amerikai politikusok a Kína-ellenes káoszt támogatják Hongkongban.

Lo megjegyezte: az ellene hozott szankciók azt mutatják, hogy jól végzi a dolgát országa és Hongkong érdekében.

Chris Tang, a város szintén szankciókkal sújtott rendőrfőnöke aláhúzta: az ő felelőssége az ország és Hongkong biztonságának fenntartása, és a büntető intézkedések semmit sem jelentenek számára.

Az amerikai pénzügyminisztérium indoklása szerint Lam és az érintett tisztségviselők aláásták Hongkong autonómiáját és korlátozták a lakosság szabadságjogait.

A szankciók Carrie Lam mellett sújtják még Chris Tang hongkongi rendőrfőnököt, John Lee biztonsági tárcavezetőt, Teresa Cseng igazságügyi minisztert és a Kínai Kommunista Párt, valamint a kínai kormány több vezető tisztségviselőjét, köztük Cseng Jenhsziungot, a hongkongi nemzetbiztonsági iroda vezetőjét is. A büntető intézkedések értelmében befagyasztják az érintettek esetleges amerikai vagyonát és megtiltják amerikai állampolgároknak és intézményeknek, hogy üzleti kapcsolatokat létesítsenek velük.

A Hongkongra vonatkozóan elfogadott kínai nemzetbiztonsági törvényt hevesen bíráló külföldi kormányok és nemzetközi szervezetek szerint a jogszabály nagyon komolyan csorbítja a volt brit koronagyarmat autonómiáját, és a valódi célja a helyi demokráciapárti mozgalom elfojtása.

MTI