2024. 05. 06. Hétfő Ivett, Frida napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:10

Külföld

Hollande a legnépszerűtlenebb

Francios Hollande az elmúlt harminc év legnépszerűtlenebb francia elnökévé vált, a felmérések szerint ha most lennének a választások, elvesztené. Jelenlegi alacsony támogatottsága az egyre romló munkanélküliségi adatoknak és az azonos neműek házasságát engedélyező törvénynek a következménye.

„Hallottalak titeket. Hallottam, hogy változást akartok. Hallottam a szenvedélyeteket, a reményeteket, és szeretném kifejezni a hálámat. Köszönöm!” – Francois Hollande egy évvel ezelőtt így köszönte meg bizalmat az éljenző tömegnek az elnökválasztás után. Azóta szimpatizánsai nagy része elfordult a baloldali államfőtől: a legutóbbi felmérések szerint csak a lakosság ötöde elégedett a munkájával. Népszerűtlenségének fő oka, hogy ígéreteivel ellentétben nem állította meg a gazdaság recesszióját és a munkanélküliség növekedését. Az állástalanok száma márciusban több mint hárommillió fő volt, ilyen sokan még sosem voltak munka nélkül.

„Amikor a franciák azt hallották, hogy ideje változtatni, azt remélték, hogy változnak a mindennapjaik, a mikrogazdasági és a társadalmi problémák, és most azt érzik, hogy változás helyett folyamatosság van, hogy a gazdasági válság továbbra is tart Franciaországban, és hogy több a munkanélküli, mint korábban” – nyilatkozta Frédéric Dabi, az Ifop közvélemény-kutató intézet igazgatóhelyettese.

A gyárbezárások és elbocsátások miatt ezrek tüntettek Franciaország-szerte, de igazán nagy tiltakozási hullámot egy másik kormánydöntés váltott ki. „Olyan döntéseket hozott, amelyek mélyen megosztották a francia társadalmat, ilyen a »házasságot mindenkinek« ügye, szerintem ez hiba. Francois Mitterand okosabb volt, ő azt mondaná: »Persze, ezt ígértem, de mára megváltozott a helyzet, és mi is változtatunk«. Hollande nem tette meg ezt” – mondta egy ellenzéki képviselő.

A több százezres tüntetések ellenére a párizsi parlament elfogadta az egyneműek házasságát és örökbefogadását engedélyező törvényt. Francois Hollande szerdán kijelentette: a nyilvánosság támogatását nem az jelzi, hány ember vonul az utcára.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

Szijjártó Péter: Kölcsönös tiszteletre épül a magyar-bajor kapcsolat + videó

A miniszter hozzátette: "Az elmúlt évek válságaira a magyar gazdaság politika rendre sikeres válaszokat adott, ennek eredményeként tért vissza a magyar gazdaság növekedési pályára, ennek eredményeként döntünk folyamatosan beruházási, export és foglalkoztatási rekordokat, ennek hatására tudtuk visszanyerni versenyképességünket."
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!