2020. május 31.,
vasárnap, Angéla, Petronella napja

Hőhullám melegrekordokkal Nyugat-Európában

2019. július 25., csütörtök 14:12

Nyugat-Európában ismét hőhullám van: A Benelux államokban, Németországban és Franciaországban is sorra dőlnek meg a melegrekordok. A hőség még a Notre Dame székesegyházban is további kárt tehet : ha túl gyorsan száradnak ki az oltás miatt vízzel telített falak, attól beomolhat a boltozat.

Pár másodpercig bírta a hőségben ez az Eiffel toronyról mintázott csokoládészobor, mielőtt megolvadt volna. A franciák tűrőképességét alaposan próbára teszi az idei nyáron a hőség. A mostani a második hőhullám. 100 megyéből nyolcvanban rendelt el hőségriasztást a meteorológiai szolgálat, amire még soha nem volt példa korábban.

Párizsban, Lille-ben és Lyonban kitiltották a leginkább szennyező gépjárműveket, a helyi lakosoknak ingyenessé tették a parkolást. Az uszodák sok helyen este 10 óráig vagy éjfélig tartanak nyitva, és a közparkokat sem zárják le éjszakára, hogy ott is hűsölhessenek az emberek. A rendőrök még a szökőkutakból sem parancsolják ki a fürdőzőket.

A hőség a Notre-Dame boltozatát is beomlással fenyegeti. Erre az áprilisi tűzvészben megrongálódott székesegyház felújításáért felelős építész hívta fel a figyelmet. 

Nagyon aggódom a hőhullám miatt, mivel a falazat az oltás során felhasznált víztől telített. A mérőműszeriek szerint eddig nem mozgott, tehát stabil ugyan, de ha az illesztések száradni kezdenek, veszítenek összetartó erejükből, és akkor a boltozat hirtelen beomolhat

- közölte Philippe Villeneuve főépítész.

Németországban is víz mellé menekül a lakosság a hőség elől. A Balti-tenger parti Rostock strandján nagy a zsúfoltság, akárcsak itt, ebben a müncheni uszodában.

Ebben a hőségben, ha nem dolgozom, persze hogy a vízbe menekülök és jégkrémet is eszem. Ilyenkor a legjobb eljönni hazulról, mi padlástérben lakunk, ahol ugyanolyan meleg van, mint idekint

- mondta egy nő. 

Az észak-rajna-vesztfáliai Geilenkirchenben 40,5 Celsius fokot mértek, ami 2 tizeddel magasabb érték a Bajorországban 2015-ben regisztrált történelmi csúcsnál. Németországban 1881 óta vezetnek rendszeres feljegyzéseket a hőmérsékletről; az adatok azt mutatják, hogy hidegrekordot már több mint 70 éve nem regisztráltak, míg melegrekordot 1990 óta többször is, vagyis az ország éghajlata gyorsuló ütemben melegszik.

HírTV