2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

Hazahúzó

Következik:

Vezércikk 03:00

Külföld

Hogy kaphatott fegyverengedélyt egy mentálisan zavart ember?

Vizsgálatot rendelt el az ausztrál miniszterelnök a sidney-i túszdráma miatt. Tony Abbott azt tárná fel, hogyan kaphatott tartózkodási és fegyvertartási engedélyt a támadó. A hétfői túszdrámában két túsz és az elkövető halt meg. Közben az is kiderült, az iráni bevándorló férfit 2008–2009-ben még megfigyelte az ausztrál belbiztonsági szolgálat, de azután ismeretlen okokból lekerült az ügynökség listájáról.

Továbbra is virágok százait helyezik az emberek a rögtönzött emlékhelyre Sydney-ben a túszdráma utána második napon. A Martin Place-t több tízezer csokor borítja. „Nagyon jó látni, hogy Sydney így összefog, nagyon szomorú alkalom ez, de jó látni, hogy mindenki összejön” – mondta Emily Fang.


A túszdrámában három ember, köztük két túsz vesztette életét, miután a rendőrség 16 órányi várakozás után megrohamozta a kávézót. „Itt dolgozom a városban mindennap, egy fél utcányira a helytől, ahol történt. Csomó emberrel, akit láttam a tévében, már volt kapcsolatom. Nem a barátaim, de akkor is tenni kell valamit. Ez is azt mutatja, hogy büszkék vagyunk és nem hagyjuk, hogy letörjenek” – mondta Brad Sinden.

Közben először állt nyilvánosság elé az a férfi, aki elsőként szökött meg a kávézóból. „Hétfő reggel beugrottam egy gyors kávéra a Lindt kávézóba, miután szemésznél voltam vizsgálaton. Sosem éreztem olyan megkönnyebbülést, mint amikor befordultam a sarkon, és fegyveres rendőrök vártak rám. Hálás vagyok, hogy újra a feleségem mellett lehetek, valamint szeretném megköszönni a médiának is, hogy megértő volt velünk és mindenkinek Ausztráliában a segítséget és támogatást” – számolt be a történtekről John O’brien.

A új-dél-walesi rendőrség vezetője szerint aggodalomra ad okot, hogy a most túszokat ejtő férfi korábban óvadék ellenében szabadlábra került. „Sajnáljuk, hogy a férfi óvadék ellenében szabadlábra kerülhetett korábban, amikor először ítélték el bűnvádi eljárásban. Már állt bíróság előtt; de mi nem engedélyeztük az óvadékot. Ő elment a bíróságra, azok meg engedélyezték. A többi cselekmény miatt, amelyekkel elítélték és bíróság elé állították ,megvonták az óvadékot, aztán hirtelen mégis engedélyezték. Mi csak jelezni tudjuk a bíróság felé, hogy ilyen bűnözők vannak szabadlábon, de nem mi hozzuk a döntést, az a bíróság dolga” – hangsúlyozta Andew Scipione rendőrfőnök.

Man Haron Monis iráni önjelölt vallási vezető 2001-ben kapott menedékjogot. Az ausztrál rendőrség előtt nem volt ismeretlen a férfi. Gyilkossági kísérlet és többrendbeli szexuális erőszak vádjával állt bíróság előtt. Ugyanakkor a férfi nem szerepelt a rendőrség megfigyelési listáján. A nemzeti és új-dél-walesi hatóságok felülvizsgálják a rendszert, hogy kiderüljön, hogyan maradhatott ki belőle a férfi.

„Válaszokat akarok kapni néhány olyan kérdésre amelyek a terror esemény kapcsán merültek fel. Tudnunk kell, hogy hogyan kaphatott ennek a szörnyű eseménynek a tettese állandó tartózkodási engedélyt. Tudnunk kell, hogy hogyan kaphatott segélyt éveken keresztül. Tudnunk kell, hogy mit csinált ez a férfi a fegyverviselési engedélyével. Tudnunk kell, hogy valaki, akinek ilyen hosszú erőszakos múltja van, akinek hosszú mentális zavart érintő múltja van, hogyan lehetett óvadék ellenében szabadlábon. És tudnunk kell, hogy miért jutott át a biztonsági ügynökségünk megfigyelési listáján 2009-ben” – Tony Abbott ausztrál miniszterelnök.

Ausztrália októberben fogadott el egy átfogó, biztonsági intézkedéseket szigorító törvénycsomagot, amelynek célja, hogy felvegye a küzdelmet a radikálisok, illetve azok ellen, akik külföldi terrorszervezetekhez csatlakoznának. Korábban ugyanis több ausztrál állampolgár csatlakozott szélsőséges csoportokhoz és indult Irakba, Szíriába harcolni.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!