2024. 03. 28. Csütörtök Gedeon, Johanna napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Hivatalosan is csődbe ment az amerikai város

Hivatalosan is csődbe ment Detroit. A város így csődvédelem alá került a hitelezőkkel szemben, de kemény megszorításokat kell bevezetnie 18,5 milliárd dolláros adósságának csökkentése érdekében. Az Egyesült Államok negyedik legnagyobb városa korábban az amerikai autógyártás központja volt, és az iparág hanyatlása miatt dőlt be.

Az Egyesült Államok történetének legnagyobb adósságát, 18,5 milliárd dollár, azaz körülbelül négyezer milliárd forintnyi tartozást halmozott fel Detroit. Michigan állam legnagyobb városát csődvédelem alá helyezték.

„Ez mindannyiunk számára nehéz nap itt, Detroitban. Hivatalba lépésem óta tudtuk, hogy ez a lépés elkerülhetetlen. Nem gondolom, hogy bárki is szerette volna, hogy megtörténjen, de most ez a helyzet, és az egymás ellen vívott harc helyett fontosabb, hogy közösen tudjunk együtt dolgozni” – mondta Dave Bing polgármester.

Még februárban derült ki, hogy a település fő bevételi forrásának számító autóipar hanyatlása miatt pénzügyi szükségállapot alakult ki, emiatt csődbiztost neveztek ki. „Nagyon aggasztó a város adósságának rendezése, hogy helyreálljon a szociális rendszer és hogy kilábaljunk ebből az állapotból, hogy a demokratikus állapotok újra működjenek. Sok munka van előttünk, de szeretném megköszönni a bírónak és minden munkatársának, hogy megfelelő körültekintéssel hozták meg ezt a döntést” – nyilatkozta Kevyn Orr csődbiztos.

Detroit környékén 5,2 millió ember él, ez Michigan lakosságának mintegy egyötöde. A területen az amerikai munkaügyi minisztérium tavaly májusi adatai szerint 15,8 százalékos volt a munkanélküliség. Az állam republikánus politikusai egy évvel ezelőtt azt javasolták, hogy a várost mint közigazgatási egységet számolják fel, és helyezzék a szomszédos megye irányítása alá.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!