2024. 04. 19. Péntek Emma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Vezércikk 21:00

Külföld

Hivatalosan felmentette hivatalából a kormányt az osztrák államfő

Hivatalosan is felmentette hivatalából a kormányt Alexander van der Bellen osztrák államfő kedden, egy nappal azután, hogy a parlament megvonta a bizalmat Sebastian Kurz kancellár kormányától.

  • Hivatalosan felmentette hivatalából a kormányt az osztrák államfő

Alexander Van der Bellen ezzel egy időben ideiglenesen kinevezte a feloszlatott kormány tagjait addigi miniszteri tisztségeikre, ameddig az ügyvivő kormány hivatalba nem lép. Az ügyvivő kormány kinevezéséig a kancellári feladatokat átmenetileg Hartwig Löger kancellárhelyettes, pénzügyminiszter látja el.

A feloszlatott kormány tagjai várhatóan mindössze néhány napig maradnak hivatalban, ugyanis az államfő legkésőbb egy héten belül meg szeretne bízni egy általa kijelölt kormányfőt a szakértőkből álló ügyvivő kormány megalakítására.

Az osztrák államfő felszólította a pártokat, hogy tanúsítsanak tiszteletet egymás iránt. "Demokráciában nem elég csupán akkor beszélni a többiekkel, amikor szükséged van rájuk" - hangsúlyozta Van der Bellen.

Az ügyvivő kormány előreláthatólag szeptemberig, az előrehozott választásokig marad hivatalban.

Kurzot és kormányát hétfőn mozdította el posztjáról az osztrák parlament. A kancellár ellen benyújtott bizalmatlansági indítvány szavazásán az ellenzéki Osztrák Szociáldemokrata Párttal (SPÖ) együtt voksolt a radikális Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) is, amely egy hete még koalícióban együtt kormányzott Kurzcal, ám a néppárti kancellár felmondta a szövetséget, miután kompromittáló videó került napvilágra az FPÖ vezetőjéről, Heinz-Christian Strache alkancellárról.

A bizalmatlansági indítvány az osztrák jog szerint a legerősebb politikai szankció, amely a kormány tagjaival vagy akár a kabinet egészével szemben alkalmazható; ha az alsóház, a Nemzeti Tanács többsége úgy dönt, hogy megvonja bizalmát a kormánytól vagy valamelyik minisztertől, akkor az államfő a kabinetet vagy az érintett kabinettagot minden további nélkül felmenti hivatalából.

Ausztria második világháború utáni történetében eddig nem fordult elő, hogy a parlament megvonta volna a bizalmat a kormánytól vagy valamelyik tagjától, mert a többség vagy kitartott az illető mellett, vagy önszántából lemondott, akinek az elmozdítását kezdeményezték.

A leváltott kancellár szóvivője kedden közölte: Kurz nem veszi át az Osztrák Néppárt (ÖVP) frakcióvezetői posztját és parlamenti mandátumát sem veszi fel. Kurz jelenleg azon fáradozik, hogy "biztosítsa a zökkenőmentes átmenetet az ügyvivő kormánynak", ezt követően pedig országjárásra indul Ausztriában, hogy "támogatást szerezzen az emberektől irányvonalának folytatásához". Kurz továbbra is az ÖVP vezetője maradt.

MTI / Hír TV

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!