2024. 07. 21. Vasárnap Dániel, Daniella napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:25

Külföld

Hivatalos látogatásra hívta meg Irak a pápát

Irak hivatalosan is meghívta Ferenc pápát, miután a katolikus egyházfő korábban kijelentette, hogy 2020-ban el kíván látogatni az arab országba, amely nem egészen másfél éve kiáltotta ki az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet felett aratott győzelmét.

  • Hivatalos látogatásra hívta meg Irak a pápát

"Nagy megtiszteltetés számomra, hogy látogatásra hívhatom meg Őszentségét Irakba, a civilizáció bölcsőjébe és Ábrahám szülőhelyére" - írta Barham Száleh iraki elnök a katolikus egyházfőhöz intézett levelében, amelynek egy példánya csütörtökön az AFP francia hírügynökség birtokába került.

"Őszentsége látogatása alkalom lesz arra, hogy nyilvánvalóvá tegyük Irak és az egész világ számára, hogy ez a föld adta az emberiségnek az első törvényeket, a mezőgazdasági öntözést és a különböző vallási hagyományú népek közötti együttműködés örökségét" - áll az angol nyelvű szövegben.

Irakban csaknem négy évtizede egyik konfliktus a másikat követi, mintegy tíz éven át nemzetközi embargó sújtotta, ezt követte az amerikai invázió, majd a közelmúltban a dzsihadista megszállás három éve.

Miközben az ország egyre mélyebbre süllyedt az erőszakba, egyre nőtt a kivándorlás, elsősorban a kisebbségek körében. Az iraki keresztények száma a Szaddám Huszein diktátor bukása előtti, 2003. évi 1,5 millióról 400-500 ezerre esett vissza napjainkra.

Ferenc pápa, aki rendszeresen megemlíti Irakot, azt kívánva az országnak, hogy "ne zuhanjon vissza a feszültségekbe", korábban is hangoztatta látogatási szándékát. Egy éve új bíborost kreált Louis Raphael Sako iraki káldeus pátriárka személyében, aki a kinevezését "a pápa iraki keresztények felé tett gesztusaként" értékelte.

MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Több támadás is történt az elmúlt héten Párizsban + videó

Több támadás is történt az elmúlt héten Párizsban + videó

Támadások árnyékolják be a közelgő nyári olimpia megnyitóját. Párizs már teljes készültségben van. Az elmúlt időszakban több merénylet is történt a francia fővárosban. A nehéz körülmények ellenére, azonban emberek százezrei várják az öt karikás játékokat.
Újabb dróntámadás érte Kijevet, azonnal üzent Volodimir Zelenszkij

Újabb dróntámadás érte Kijevet, azonnal üzent Volodimir Zelenszkij

Ukrajnának nagy hatótávolságú fegyverekre van szüksége, hogy megvédje városait és a frontvonalon harcoló csapatait az orosz lövedékektől és drónoktól - jelentette ki Volodimir Zelenszkij ukrán elnök vasárnap, miután az éjszaka folyamán újabb átfogó dróntámadás érte Kijevet és több ukrán régiót.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!