2020. december 1.,
kedd, Elza napja

Hírvilág: Új Közel-Kelet születik

2020. szeptember 20., vasárnap 12:50

A tartalomból: Javulás - Békét kötött Izraellel az Egyesült Arab Emírségek és Bahrein; Javaslat - Módosítani akar a Brexit-szerződés szövegén a londoni kormány; Jövőkép - Megtartotta első évértékelőjét az Európai Bizottság elnöke.

Új Közel-Kelet születik - ezt jelentette ki Donald Trump amerikai elnök az Izrael és az Egyesült Arab Emírségek, illetve Bahrein közötti békemegállapodás aláírási ceremóniáján. Az enyhülésnek azonban nem örültek felhőtlenül az arab világ országai - főként azok, amelyek az önálló palesztin állam létrejöttét fontosabbnak tartják, mint megbékélni Izraellel.

Minszk fegyvert kért Oroszországtól

Az Európai parlament a fehérorosz helyzetről szavazott a csütörtöki ülésen. A képviselők hatalmas fölénnyel utasították el az augusztusi elnökválasztás eredményét. Az unió egy új, szabad választáshoz kötné a Minszknek szánt segélycsomagok juttatását. Az ország elnöke közben Oroszországhoz fordult segítségért és fegyvereket kért Moszkvától. Fehéroroszország lezárja Litvániával és Lengyelországgal közös határát és megerősíti az ukrajnai határszakasz védelmét.

Egyre közelebb a megállapodás nélküli Brexit

Első körben elfogadta a brit parlament Boris Johnson brexit-törvényét. Ezzel azonban a szigetország kormánya egyoldalúan felülírná az Európai Unióval már megkötött brexit-megállapodást. A törvényjavaslat, ami még a brit kormány egyes tagjai szerint is egyértelműen nemzetközi egyezményeket sért, hatalmas felháborodást váltott ki Brüsszelben.

Évet értékelt az Európai Bizottság elnöke

A koronavírus járvány miatt nagy érdeklődés kísérte az Európai Bizottság első évértékelő beszédét. Von der Leyen elnök több témát is érintett. Többek között, hogy Brüsszel egységesíteni akarja a koronavírus elleni küzdelmet uniós szinten, illetve javaslatot ígért az európai minimálbér kidolgozására.

Gyújtogatással akarják elérni a migránsok, hogy elszállítsák őket

Újabb menekülttáborban gyújtogattak Görögországban. Ezúttal Számosz szigetén. Egy héten belül ez már a második ilyen eset. Leszboszon közben több afgán menekültet vettek őrizetbe. Azzal gyanúsítják őket, hogy szándékosan égették porig a móriai tábort. A görög politikusok arra figyelmezettek, hogy a bevándorlóknak az az új taktikájuk, hogy gyújtogatnak majd azt követelik, hogy szállítsák el őket más uniós országba.

Meghaladta a 30 milliót a fertőzöttek száma

Meghaladta a 30 milliót a fertőzöttek száma a világban. Kétharmaduk felgyógyult a betegségből, miközben a halálos áldozatok száma lassan eléri az egymilliót. Továbbra is az Egyesült Államokban tartják nyilván a legtöbb fertőzöttet, és még mindig Amerika a leginkább érintett kontinens. A koronavírus súlyos károkat okoz a gazdaságának.

Fejbe lőttek két Los Angeles-i seriffhelyettest

Merényletet követtek el rendőrök ellen Kaliforniában. Egy férfi fejbe lőtt két seriffhelyettest. A rendőrök súlyos állapotban kerültek kórházba. Közben rendőrellenes tüntetők jelentek meg a kórház előtt és azt skandálták, hogy halál a rendfenntartókra. Az amerikai elnök Twitteren üzent, azt írta: ha a két rendőr meghal, az elkövetőre gyors halálbüntetés vár.

Továbbra is lángokban áll az Egyesült Államok nyugati partvidéke

Halálos áldozatai is vannak az Egyesült Államok nyugati partvidékén tomboló erdőtüzeknek. Több tucat embert még keresnek. A hetek óta pusztító lángok már több mint 1 millió hektárnyi területet emésztettek fel. Szakértők szerint a következő napokban sem várható enyhülés.

Teljes adás:

HírTV