2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Akik a hazára voksoltak

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Hindu templomokat támadtak meg Bangladesben

Hindu templomokat és egy vonatot támadtak meg vasárnap Banglades keleti részében az indiai miniszterelnök látogatása ellen tüntető iszlamisták - közölték a helyi sajtó és a rendőrség.

  • Hindu templomokat támadtak meg Bangladesben

A hindu nacionalista Modi pénteken kétnapos látogatásra érkezett Bangladesbe, az ország függetlenségének 50. évfordulója alkalmából. A látogatás elleni erőszakos megmozdulások a hét végén az ország további részeire is kiterjedtek. A rendőrség és a tüntetők összecsapásaiban eddig tizenegy aktivista vesztette életét. A tiltakozó akciókat a Hefazat-e-Iszlam nevű, szélsőséges bangladesi iszlamista csoport szervezte.

Modi 1,2 millió adag koronavírus elleni vakcinát adományozott bangladesi hivatali partnerének, Sejk Haszinának. A bangladesi iszlamista csoportok ugyanakkor azzal vádolják Modit, hogy országában hátrányosan megkülönbözteti a kisebbségi muszlimokat.

Vasárnap ismét ezrek tüntettek Banglades nagyvárosaiban. A rendőrség közlése szerint a Hefazat-e-Iszlam hívei megtámadtak egy szerelvényt a keleti Brahmanbaria körzetben, az erőszakcselekményben tíz ember sebesült meg, megrongálták a vasúti kocsikat és a mozdonyt. Több kormányhivatalt és egy állami fenntartású zeneakadémiát is lángba borítottakk Brahmanbaria településen, emellett támadás ért több hindu templomot is - mondta Dzsavid Rahim újságíró. Hozzátette, hogy a helyi sajtóklubot is támadás érte, sokan megsebesültek.

A rendőrség erőszakról számolt be a nyugati Radzssahi körzetből is, ahol a tüntetők két buszt gyújtottak fel vasárnap. Emellett több összecsapást is jelentettek a biztonságiakkal több másik körzetből.

A főváros, Dakka közelében lévő Narajangandzs településen aktivisták köveket hajigáltak a rendvédelmi szervek tagjaira, villanypóznákból, homokzsákokból, illetve fából úttorlaszokat emeltek. A rendőrség gumilövedékeket és könnygázt vetett be tömegoszlatásra. Az aktivisták a fővárosban is megrongáltak, illetve felgyújtottak több buszt.

Az indiai miniszterelnökkel szembeni tüntetések időközben az aktivisták halála miatti tüntetésekbe csaptak át, miközben a Hefazat-e-Iszlam vasárnap országos sztrájkot hirdetett. Egyik vezetője Azizul Hakk szerint a rendőrség békés tüntetőkre nyitott tüzet.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Energikus Trump kontra csoszogó Biden + videó

Energikus Trump kontra csoszogó Biden + videó

Azt már megszokhattuk, hogy az amerikai elnökválasztás néha olyan, mint egy showműsor. Erre a tapasztalatra erősített rá Trump és Biden, amikor egy időben, de két különböző határszakaszon jelentek meg a napokban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!