2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:00

Külföld

Hidvéghi: Mélypont a LIBE Bizottság életében a hétfői ülés, ismét a migráció volt a téma

Túlfűtött, bekiabálásokkal és vádaskodásokkal tarkított ülésen ismertette prioritásait a horvát elnökség az Európai Parlament LIBE Bizottságában. Azzal vádolták a horvát hatóságokat, hogy több esetben megvertek, sokkolóval fenyegettek menedékkérőket. A horvát belügyminiszter visszautasította a rágalmakat.

  • Hidvéghi: Mélypont a LIBE Bizottság életében a hétfői ülés, ismét a migráció volt a téma

Kiabálás, kioktató hangnem, vádaskodás - indulatos vita zajlott a LIBE Bizottság hétfői ülésén, ahol a soros horvát elnökség prioritásairól számolt be a horvát belügyminiszter és az igazságügyi miniszter.

A szocialisták szerint több tagállamban az illegális migráció az egyetlen mód arra, hogy a migránsok menekültstátuszt kérjenek.

A zöldpárti képviselők fotókat mutattak, amelyekről azt állították, hogy Horvátországban megvert migránsok láthatók rajtuk. Azt állították, hogy a horvát hatóságok megkínozzák a migránsokat, elektromos sokkolókat használnak és kutyákat uszítanak a belépőkre. Volt olyan baloldali képviselő, aki egyenesen a migránsok elleni állami erőszakról beszélt.

A horvát belügyminiszter alaptalannak nevezte a vádakat, és visszautasította azokat. Elmondta, hogy a rendőrök jogszerűen járnak el, nincs sokkolójuk, a rendőrkutyák pedig szájkosarat hordanak. Ellenben Horvátországban az elmúlt években ezer embercsempészt tartóztattak le, akik átlagban 15 migránst juttattak be illegálisan Horvátországba.

"Meg tudják nekem magyarázni, hogy ha valaki, aki nemzetközi védelemre jogosult, elkerüli, hogy kapcsolatba lépjen a hatóságokkal? Ehelyett erdőkön, folyókon, hegyeken keresztül hatolnak be az országba, dokumentumok nélkül, hogy tovább haladjanak Nyugat-Európába?" - tette fel a kérdést Davor Bozinovic horvát igazságügyi miniszter.

A horvát belügyminiszter rámutatott arra is, hogy Horvátország szuverén állam, és ezért védi a határait.

Hidvéghi Balázs a vitán arról beszélt, egy országba nem lehet csak úgy besétálni mint egy bevásárlóközpontba és kiemelte, csodálkozik, hogy egyes baloldali képviselők szerint nincs különbség a menekült és a gazdasági migráns között. A fideszes képviselő kiemelte, a horvát minisztereknek intézett kérdését a szocialista levezető elnök kezdte megválaszolni, amihez semmi jogköre nem volt.

A Momentumos Donáth Anna arra kérte a horvát elnökséget, hogy tartson meghallgatásokat a magyar és lengyel jogállamiság romló helyzetéről.

A néppárt tiltakozni fog a LIBE-bizottság ülésvezetése miatt

Hidvéghi Balázs kezdeményezésére írásban fog tiltakozni az Európai Néppárt az EP Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) hétfői ülésvezetésében tapasztalt "kirívó szabálytalanság" miatt. Hidvéghi Balázs ezt maga közölte keddi Facebook-bejegyzésében.

A Fidesz politikusa elképesztőnek nevezte, hogy milyen helyzetek alakulnak ki a LIBE-bizottságban.

Nem elég - írta -, hogy

a tisztességesen beszélő horvát belügyminiszterrel gyakorlatilag üvöltöztek a bevándorláspárti balos képviselők, számon kérve, hogy miért védik a határőrök a horvát határt az illegális bevándorlókkal szemben, egy másik közölte, hogy neki fogalma sincs, mi a különbség a menekült és a gazdasági migráns között.

A fideszes EP-képviselő közölte: a jelen nem lévő bizottsági elnök helyett egy német szocialista képviselőt kértek fel az ülésvezetésre, aki "a legalapvetőbb normákat is felrúgva" állandóan belebeszélt a vitába, kioktatta a neki nem tetsző véleményt mondó képviselőket és a mellette ülő minisztert.

Hidvéghi Balázs azt írta, az ő hozzászólása végén is elkezdett "okoskodni", ezért kénytelen volt visszaszólni neki, hogy ha ülést vezet, akkor tartsa be az ülésvezetés szabályait.

Hír TV - MTI

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!