2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Vezércikk

Következik:

Híradó 22:00

Külföld

Hidvéghi Balázs: Az EP a saját jogszerű működését biztosítsa, ne a tagállamok kioktatásával foglalkozzon

Az Európai Parlament a saját jogszerű működését biztosítsa, ne a tagállamok kioktatásával foglalkozzon - írta Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő az EP brüsszeli plenáris ülésének a tagállamok koronavírus elleni intézkedései jogállamiságra, alapvető jogokra és demokráciára gyakorolt hatásairól szóló vitájához kapcsolódóan kiadott közleményében.

  • Hidvéghi Balázs: Az EP a saját jogszerű működését biztosítsa, ne a tagállamok kioktatásával foglalkozzon

"Álságos, hogy miközben az Európai Parlament az egyetlen parlament Európában, amely nem képes a rendes és jogszerű működés feltételeit biztosítani, kioktató hangnemben okoskodik a tagállamok koronavírus elleni intézkedéseiről"

- fogalmazott a képviselő.

Hidvéghi Balázs kijelentette, az Európai Parlament működése a járvány második hulláma alatt megbénult, személyes jelenlétre szinte egyáltalán nincs lehetőség, minden ülés online, távolról folyik, ami súlyos kétségeket vet fel az intézmény jogszerű működése kapcsán. Arcpirítónak nevezte, hogy ilyen körülmények között is az a legfontosabb az EP-nek, hogy a tagállamok intézkedéseit állítsa pellengérre, kioktassa őket arról, hogy milyen intézkedéseket kellene hozniuk. Mindezt pedig a megszokott módon, egy ideológiai szempontoktól fűtött vitában és határozatban teszi - emelte ki.

Arra emlékeztetett, hogy a koronavírus tavaszi, első hulláma alatt bevezetett veszélyhelyzet kapcsán példátlan támadássorozat indult Magyarország ellen. Szavai szerint olyan hazugságok láttak napvilágot, miszerint a magyar Országgyűlés működését felfüggesztették.

"Érdekes módon a szocialista jelentéstevő által most megfogalmazott határozat ezeket a vádakat már nem tartalmazza. Az EP tehát saját maga is beismeri, hogy tavasszal túllőtt a célon, valótlanságokat állított, amikor magyarországi diktatúrát kiáltott. Miután Donáth Anna, momentumos EP-képviselő is elismerte, hogy tavasszal hazugságokat terjesztettek Magyarországról, itt fekszik előttünk az Európai Parlament beismerő vallomása is a hazugságokról"

- fogalmazott.

A magyarországi baloldal képviselőinek és az EP-nek is inkább a koronavírus ellen védekezés segítésével, nem pedig annak akadályozásával kellene foglalkoznia - tette hozzá Hidvéghi Balázs.

Tóth Edina: Az Európai Uniónak nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az egészségügyre

A több hónapja tartó koronavírus-járvány rávilágított, hogy az Európai Uniónak (EU) nagyobb hangsúlyt kell fektetnie az egészségügyre, és sokkal gyorsabban kell reagálnia az előre nem látható egészségügyi veszélyekre - jelentette ki Tóth Edina fideszes európai parlamenti (EP-) képviselő az EP brüsszeli plenáris ülésének az unió egészségügyi csomagjáról tartott vitája kapcsán kiadott közleményében csütörtökön. 

A képviselő rámutatott, hogy az EU az egészségügyért (EU4Health) elnevezésű program, valamint az Európai Bizottság szerdán bemutatott európai egészségügyi unió létrehozására vonatkozó javaslata együttesen képes lehet arra, hogy az uniós intézmények a tagállamokkal szorosan együttműködve a jövőben biztosítani tudja az európaiak egészségének védelmét, és hozzájáruljon az európai egészségügyi ellátás javulásához.

A néppárti politikus üdvözölte az EU4Health program rendelkezésére álló pénzügyi keretösszeget, azonban felhívta a figyelmet, hogy a program sikere szempontjából elengedhetetlen, hogy minden tagállam azonos mértékben élvezze a program előnyeit, ezért kulcsfontossággal bír az arányos földrajzi elosztás.

Tóth Edina elmondta, pártcsaládja, az Európai Néppárt is részt vett az európai egészségügyi unió kezdeményezés kidolgozásában, és Ujhelyi István MSZP-s EP-képviselő "hangzatos kijelentéseivel ellentétben" a Fidesz-KDNP európai parlamenti képviselőcsoportja a magyar emberek érdekeit szem előtt tartva támogatta a frakcióközi kezdeményezést.

Fontos megjegyezni, hogy az egészségügy tagállami hatáskör, és ez a jövőben sem lehet másként - tette hozzá a képviselő.

MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!