2024. 05. 10. Péntek Ármin, Pálma napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Napindító 09:30

Külföld

Hetedik hete zajlanak a tüntetések

A márciusi 7 százalék után augusztustól újabb 5 százalékkal csökkenti a lakossági áram árát a bolgár kormány. A szolgáltatók és az erőművek tiltakoznak, szerintük a tarifák ismételt mérséklése az energiabiztonságot rontja. Egy friss felmérés szerint a bolgárok csaknem háromnegyede elégedetlen az életszínvonallal.

A kormányellenes tüntetések hetedik hete tartanak Bulgáriában a korrupció és a növekvő szegénység ellen. A tiltakozók a baloldali kormánykoalíció lemondását és új választások kiírását követelik. A miniszterelnök szerint populizmus azt állítani, hogy a rendszerváltozás óta eltelt időszaknak nincsenek eredményei.

„Gyakran mondjuk, hogy nem értünk el semmit, de mindenki tudja, hogy ez nem igaz. Sok mindent elértünk az elmúlt 20 évben. Talán ezek a negatív érzések a magas elvárásokból fakadnak és abból, hogy a lehetségesnél gyorsabb előrejutást vártak” – fogalmazott Plamen Oresharski bolgár miniszterelnök.

A demonstrálók egy hete az Európai Bizottság alelnökétől kaptak bátorítást. Viviane Reding azt mondta Szófiában, hogy minden rokonszenve a korrupció ellen tüntető bolgároké. Az uniós biztos a kormányellenes tüntetők fórumára is elment.

„Meg vagyok hatódva a bolgár emberek erős vágyától, hogy változás legyen, hogy a demokráciáért és a korrupció ellen harcolnak – mondta Viviane Reding. – Mint tudják, pontosan ez található a mi listánkon is. És igen az elnökük jól mondta: maguk az igazi európaiak és mi is igazi európaik vagyunk, mert érezzük a szükségességet, érezzük a kötelességet, de érezzük azt is a szívünkben, hogy ide kell jönnünk segíteni Önöknek, mert Önök bolgár értékekért harcolnak, de azok európai értékek is” – tette hozzá az alapjogi biztos.

Az előző, jobbközép bolgár kormányt a tüntetések buktatták meg februárban. Akkor az embereket a rezsiköltségek megemelése vitte utcára. Az új kormány augusztustól átlagosan 5 százalékkal csökkenti az áram árát. Egy felmérés szerint a bolgárok csaknem háromnegyede elégedetlen az életszínvonallal.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

A nap kérdése

A nap kérdése

Egyetért az ukrán elnökkel, hogy készen állnak az uniós csatlakozásra?
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!