2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Hét képviselő lép ki Corbyn pártjából

Távozik a brit Munkáspárt több képviselője. A legnagyobb ellenzéki párt 7 tagja jelentette be, hogy így akar tiltakozni Jeremy Corbyn Brexit-politikája ellen. A politikusok ugyanis az elmúlt hetekben többször jelezték, hogy újabb népszavazást szeretnének a britek EU-s tagságáról, a Munkáspárt vezetője azonban emellett csak akkor kampányolna, ha Theresa May-nek nem sikerül megállapodásra jutnia az Unióval a brit kilépésről kötött megállapodás módosításáról. Corbynt amiatt is sok kritika érte, hogy nem kezelte megfelelően a pártjon belüli antiszemita megnyilvánulásokat.

  • Hét képviselő lép ki Corbyn pártjából

A brit Munkáspárt 7 tagja jelentette be kilépését a pártból hétfő reggel. A politikusoknak a baloldalt vezető Jeremy Corbyn-ból lett elegük.

Mindannyian hosszú ideje voltunk munkáspárti képviselők, az én esetemben ez több évtizedet jelent. Csak sajnos, az a munkáspárt, ahová beléptünk, amiért kampányoltunk, és amiben hittünk, nem az, amivé a munkáspárt mostanra lett. Mindent megtettünk azért, hogy megmentsük, de most már a szélsőbaloldal átvette fölötte az irányítást– nyilatkozta Chris Leslie, Kelet-Nottingham parlamenti képviselője.

A kilépő képviselők elégedetlenek voltak azzal, hogy Corbyn nem akar újabb népszavazást kiíratni a brexitről, de azzal is, hogy állításuk szerint nem lépett fel elég határozottan a Munkáspárton belül egyre nagyobb teret hódító antiszemitizmus ellen.

Ez a vezetés szándékosan és többször is elmulasztotta a zsidók iránti gyűlölet megfékezését a soraiban. Pont ezért, és más okok miatt hoztuk meg ezt a döntést. Magunk mögött hagyjuk a zaklatást, a bigottságot és a félelemkeltést. Várom a közös munkát olyan kollégákkal, akikkel tiszteljük egymást, és akik elkötelezték magukat azért, hogy a mi csodás országunkért dolgozzanak– mondta Liverpool-Wavertree képviselője, Luciana Berger. A pártban maradt politikusok szerint pont a brexit miatt kellene egységesnek maradnia a frakciónak.

Ahogy már mondtam, jobb a pártban maradni, a saját térfelünkön harcolni - néha nyerünk, néha veszítünk. De ha így széttöredezünk, akkor aki elmegy, elveszíti a párt támogatását, átmegy másik párthoz. Szerintem ilyenkor felelősen vissza kellene menni a választókörzetbe, és helyi választásokon megküzdeni. Ha pedig már nem tartozol a munkáspárthoz, pedig úgy választottak meg képviselőnek, akkor vissza kell menni a választókhoz – nyilatkozta John McDonnell, munkáspárti árnyék-pénzügyminiszter.

A 7 kilépett képviselő a továbbiakban új, a Függetlenek nevű képviselőcsoportban szeretnének tovább politizálni. A munkáspártban most attól tartanak, hogy az új frakció megalakulása további kilépéseket fog eredményezni.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!