2021. 09. 17. Péntek Zsófia napja
Jelenleg a TV-ben:

Napi aktuális

Következik:

Hírek 09:00

Külföld

Hazugsággyűjteménnyel kampányolnak Brüsszelben

Függetlennek beharangozott, de politikai csúsztatásokkal teli jelentést mutattak be tegnap délelőtt az ellenzéki EP-képviselők Brüsszelben. Az Oktatói Hálózat és a Humán Platform által jegyzett dokumentum a kultúra, oktatás, sport és művészet kérdéseiben is támadja az Orbán-kormányt. Hidvéghi Balázs fideszes EP-képviselő szerint az ellenzéki politikusok gyakorlatilag egyetlen brüsszeli tevékenysége, hogy Magyarország-ellenes akciókat indítanak.

Háttal Európának címmel a magyar média- és szólásszabadságról, akadémiai életről, illetve az oktatási rendszerről is sötét képet festő jelentést mutattak be tegnap délelőtt a Momentum, a Demokratikus Koalíció és az MSZP európai parlamenti képviselői.

A közel nyolcvanoldalas dokumentum úgy kezdődik: „A jelentést független magyar értelmiségiek állították össze, hogy tájékoztassák a hazai és a nemzetközi közvéleményt, valamit az európai intézményeket arról, hogy milyen súlyos károkat okozott Magyarországon a 2010 óta regnáló Orbán-rendszer az oktatás, a tudomány, a kultúra és a média területén.”

A Magyarország-ellenes dokumentumban olyan kifejezések olvashatók, mint „A rezsimre jellemző a nemzeti szimbólumok gátlástalan kisajátítása”; „A jelenlegi kurzus lebecsüli a tudás társadalmi jelentőségét”; „A demokrácia kulisszái mögött a kereszténység jelmezét magára öltő Orbán-rendszer”; „Az üres nemzeti retorika mögött a kulturális örökség ügye iránti teljes közömbösség”; „A rezsim szereti magát konzervatívként ábrázolni, de a viszonya minden hagyományhoz – így a kereszténységhez is – türelmetlen és radikális.”

Az oktatásról szóló részben pedig egy egész fejezet jut a Közép-európai Egyetem (CEU) ügyének, amelyről a magukat függetlennek valló szakértők azt írják: „Miért kellett egy sikeres egyetemet elüldözni Magyarországról?” Kijelentik azt is, hogy a CEU ügye miatt nyolcvanezer főt megmozgató tiltakozások voltak Budapesten, és többek között Nobel-díjas tudósok és neves akadémiák próbálták jobb belátásra bírni Orbán Viktort.

A dokumentum médiaszabadságról szóló része nehezebben értelmezhető, ugyanis először leszögezik, hogy a kormány „felszámolta a médiapiacot”, majd azt írják, hogy „az online média [területén] nem tudott túlsúlyba jutni a kormánypropaganda”. A nyomtatott sajtó tekintetében pedig állításaik igazolására a Népszavára mutogatnak, ami szerintük „Orbán engedélyével és a kormány anyagi támogatásával van jelen a piacon”.

Emellett a hazai művészeti és kutatói szabadságot, illetve a kulturális örökség védelmét is kritika éri. A filmgyártás is külön fejezet a dokumentumban, ahol említés szintjén azért megjelenik, hogy az Andy Vajna-féle filmalap fellendítette a hazai játékfilmgyártást. Ezt jócskán árnyalva az elhunyt filmügyi kormánybiztossal kapcsolatban megjegyzik: a személye csak erősítette az amerikai filmek hegemóniáját Magyarországon.

A kultúrpolitikán belüli egy másik ellenzéki érv, hogy a kormány a kultúra rovására támogatja a sportot. Mint azt felróják, Magyarországon a profi és az élsportot támogatják a tömegsport helyett. Egyébként a kormány számára akár bóknak is betudható megjegyzés is akad: „Orbán külpolitikai tevékenysége az utóbbi években egyértelműen jelzi, hogy vezető szerepre tör az európai politikában” – írják.

A hazai részről Dobrev Klára, Cseh Katalin, Donáth Anna és Ujhelyi István nevével fémjelzett eseményen a Sargentini-jelentés „megöröklője”, a zöldpárti Gwendoline Delbos-Corfield is részt vett, és bejelentette, hogy valószínűleg márciusban LIBE-misszió érkezik vizsgálódni Magyarországra. Lapunk korábban megírta, hogy az Európai Néppárt tiltakozik az út ellen, a parlament vezetésében információink szerint pedig még mindig nem született végleges döntés a misszióról. Gwendoline Delbos-Corfield neve onnan lehet ismerős, hogy jelentéstevőként a hazánk elleni jogállamisági eljárás egyik leghangosabb európai parlamenti támogatója.

– Gyalázatos, hogy miközben otthon a magyar rendőrök a határ megvédéséért küzdenek, Brüsszelben az ellenzéki képviselők azzal vannak elfoglalva, hogy újabb támadást indítsanak a hazájuk ellen – ezt már Hidvéghi Balázs mondta újságíróknak Brüsszelben az ellenzéki konferencia margóján. A Fidesz EP-képviselője szerint az esemény egy politikai rendezvény, kampányrendezvény volt. – Illeszkedett az eddigi politikai támadások sorába, az évek óta ismételt hazugságok voltak hallhatók – szögezte le Hidvéghi, aki szerint a háttérben nem más, mint a bevándorláspolitikai vita áll. Emlékeztetett: a Fidesz–KDNP az egyetlen olyan politikai szövetség Magyarországon, amely ellenzi a bevándorlást. „Az ellenzék amiatt gyűlöli a magyar kormányt, mert az kitart a bevándorlásellenes álláspontja mellett” – hangsúlyozta.

Hidvéghi Balázs tájékoztatóján kitért az ellenzék szerinte gyakorolt módszerére. – Mindegy, hogy miről van szó, az ellenzéki képviselők bármelyik területtel kapcsolatban kizárólag azt hangoztatják: Magyarországon nincs demokrácia, csak romló mutatók és korrupció van, a szabadságjogokat pedig megnyirbálják – húzta alá. „Az ellenzéki képviselők gyakorlatilag egyetlen brüsszeli tevékenysége, hogy Magyarország-ellenes akciókat indítanak” – tette hozzá.

Magyar Nemzet

Ezek is érdekelhetik

Kapcsolódó tartalmak

Becsomagolták a Diadalívet

Hiába keresték a Párizsban járó turisták a Diadalívet, azt szerdára csillogó lepellel vonták be. 2021. szeptember 17.

Egy zsinagógát robbantott volna fel egy szír fiú Németországban, letartóztatták

A hatóságok külföldi hírszerzőktől kapták a fülest, hogy valaki a neten egy zsinagóga elleni támadásról chat-el. 2021. szeptember 16.

Nőtt júliusban az afgánok által beadott menedékkérelmek száma az EU-ban

A legtöbb kérelmet még mindig a szírek adják be, de dinamikusan nő az afgán menedékkérők száma. 2021. szeptember 16.

Legfrisebb híreink

Műsorok

Paláver - ajánló

A Karc FM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99

Plusz-mínusz - ajánló

Fent és lent! Politikai vitaműsor a hét legfelkavaróbb történéseiről. Plusz-mínusz 17 óra 30 perctől a Hír Televízió műsorán.

Sajtóklub - ajánló

Egyedi hangvételű elemzés újságírókkal. Hétfő esténként 21.05-től a Hír TV műsorán.

Publi Cafe - ajánló

A hétköznaponként jelentkező Publi Cafe politológusok és publicisták segítségével vizsgálja politika és a média szerepét. 20 óra 5 perctől.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!