2024. 05. 05. Vasárnap Györgyi napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Sajtóklub 19:10

Külföld

Hazaszállították a lelőtt maláj gép áldozatainak holttestét

Hazaszállították Hollandiába a Kelet-Ukrajnában lelőtt repülőgép első ötven áldozatának a holttestét. A múlt heti katasztrófában 298 ember halt meg, többségük holland állampolgár, ezért az országban ma gyásznapot tartanak. Az ukrajnai szakadárok továbbra is tagadják, hogy ők követték el az utasszállító elleni támadást. Közben a lelőtt gép feketedobozát már Nagy-Britanniában vizsgálják.

Katonai tiszteletadás mellett vitték a fakoporsókat a repülőre Kelet-Ukrajnában. Hat nappal a maláj gép elleni terrortámadás után az első ötven holttestet két repülő vitte Hollandiába, ahol ma nemzeti gyásznapot tartanak. A 298 áldozatból 193 holland volt. Az amszterdami repülőtérre több ezren vittek virágot. A holttestek először az eindhoveni katonai repülőtérre érkeztek, ahol a kormányfő fogadta a gépeket. Közben a feketedobozokat már Nagy-Britanniában vizsgálják.

Ismét egymást ütötték a politikusok
Ma is verekedés volt az ukrán parlamentben. Bővebben >>>

Az amerikai hírszerzés új jelentése szerint a gépet a szakadár fegyveresek lőtték le, véletlenül. Az oroszok közvetlen felelősségét nem állapították meg. Az Európai Unió vezetői viszont tovább szigorítják az Oroszország elleni gazdasági szankciókat. Az eddigi korlátozások már 4-5 százalékot vittek el az orosz GDP-ből.

Stier Gábor, a Magyar Nemzet elemzője szerint ha tényleg a szakadárok lőttek véletlenül, akkor a terrorcselekménnyel épp ők hozták vállalhatatlan helyzetbe az orosz elnököt, ezzel pedig elveszíthetik a moszkvai támogatást. „Nagyon nehéz helyzetbe került az orosz elnök, mert belpolitikai szempontból nem hátrálhat meg. Ezt egyértelműen arcvesztésnek, vereségnek könyvelné el a társadalom többsége. Annak a társadalomnak, amelynek most 90 százaléka támogatja Putyin politikáját, benne az ukrajnai politikát is.”

A tartós gazdasági szembenállás Oroszországgal Európának és Magyarországnak sem érdeke. A szankciók például vonatkoznak a Dunaferr orosz tulajdonosára, és ha a korlátozásokat az orosz bankszektor többi részére is kiterjesztik, akkor a paksi bővítésre szánt hitel kifizetése is kétségessé válhat. Bővebben >>>

„Orosz részről semmi sem történt”

Ágazatokon belül teljes bojkottot vezethet be az Európai Unió Oroszországgal szemben – mondta a külgazdasági és külügyminiszter a Kossuth Rádióban. Hozzátette: ez a pénzügyi és a védelmi szektorokat, valamint innovatív technológiák körét érintheti. Az Európai Bizottság csütörtökig dolgozza ki az erről szóló javaslatokat. Navracsics Tibor azt is elmondta, hogy az Oroszország elleni szankcióknak nem a maláj gép lelövése, sokkal inkább az ukrajnai válság fokozódása adta az indokot. „A harmadik körös szankciók bevezetését igazából az a csalódottság és elkeseredettség határozza meg, hogy a legutóbbi Európai Tanács-ülés, amikor a második körös szankciók bevezetéséről döntöttek, és együttműködésre kérték, szólították fel Oroszországot, azóta Moszkva részéről semmi nem történt. A helyzet nemhogy nem a rendeződés felé haladt, hanem úgy tűnik, mintha eszkalálódna, és ennek az egyik legkirívóbb és legtragikusabb illusztrációja éppen a maláj gép lelövése volt” – fogalmazott a tárcavezető.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!