2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Akik a hazára voksoltak 11:00

Külföld

Határozatképtelenség miatt nem szavaztak a román kormány megbuktatásáról

Határozatképtelennek bizonyult a kétkamarás román parlament, így nem szavazhatott az ellenzéki Szociáldemokrata Párt által beterjesztett bizalmatlansági indítványról, amelyben a jelenlegi kormány leváltását kezdeményezték. Az ülést a teljes jobboldal, a kisebbségi képviselők és a Romániai Magyar Demokrata Szövetség is bojkottálta. A legnagyobb frakcióval rendelkező szociáldemokraták a papírforma szerint elegendően vannak a kormánybuktatáshoz, de az ülésről több képviselőjük is hiányzott. A román sajtó szerint az RMDSZ kulcsszerepet játszott a PNL-kormány talpon maradásában.

  • Határozatképtelenség miatt nem szavaztak a román kormány megbuktatásáról

A Romániai Magyar Demokrata Szövetségnek (RMDSZ) és a nemzeti kisebbségek parlamenti képviselőinek kulcsszerepük volt abban, hogy talpon maradt a jobbközép Nemzeti Liberális Párt (PNL) kisebbségi kormánya - állapították meg egybehangzóan a keddi bukaresti lapok. 

A Ludovic Orban vezette kabinet ellen a legnagyobb frakcióval rendelkező ellenzéki Szociáldemokrata Párt (PSD) terjesztett be bizalmatlansági indítványt, amelyben a járványhelyzet rossz kezelésével és korrupcióval vádolták a PNL-kormányt. A baloldalnak a papírforma szerint többsége van a parlamentben, de a hiányzók miatt a kisebbségek támogatására szorultak, amit azonban ezúttal nem kaptak meg: az RMDSZ és a kisebbségi képviselők a névsorolvasásnál nem mentek be a terembe, így nem gyűlt össze a határozatképességhez és kormánybuktatáshoz szükséges többség, és az ülést be kellett rekeszteni.

"Az RMDSZ és a kisebbségek az új hatalom oldalára álltak" - vonta le a következtetést Sebastian Zachmann, a liberális Adevarul cikkírója, arra utalva, hogy egy bizalmatlansági szavazáson valójában nem lehet tartózkodni: aki nincs jelen, vagy nem szavazza meg az indítványt, az a kormányt segíti.

A jobboldali G4Media hírportálon Dan Tapalaga is úgy értékelte: ismét az RMDSZ volt a mérleg nyelve, és értésére adta az Orban-kormánynak, hogy megbuktathatta volna, de nem tette. A cikkíró szerint egyelőre csak találgatni lehet, hogy mibe került a magyarok segítsége. Úgy véli: a PNL-kormány közpénzeket ígérhetett az RMDSZ választási kampányban lévő polgármestereinek, támogatást más politikai célkitűzésekhez, vagy azt, hogy bevonja az RMDSZ-t az év végi parlamenti választások után alakítandó új kormányba.

Alina Mungiu-Pippidi politológus, a Romania Curata mozgalom vezetője a Hogyan győzd le a korrupciót korrupcióval című írásában úgy véli, hogy a politikai ellenfelei által korrupcióval vádolt PSD-t korrupt módszerekkel fosztotta meg az árnyékhatalom az RMDSZ és a kisebbségi frakció támogatásától, azzal zsarolva őket, hogy lefújják a port az ellenük indított bűnvádi eljárásokról.

Maguk a szociáldemokrata politikusok is elismerték, hogy arra számítottak: az RMDSZ besegít a kormánybuktatásába. Alfred Simonis, a PSD képviselőházi frakcióvezetője szerint remélték, hogy az RMDSZ nem támogatja Ludovic Orban kormányát, azok után, amilyen bánásmódban részesült a magyar közösség a kormány és Románia elnöke részéről.

A frakcióvezető hozzátette: a maga részéről nem tartja időszerűnek, hogy a parlament (a járványhelyzet miatt összehívott) rendkívüli ülésszakán beterjesztett bizalmatlansági indítvány vitáját a kedden kezdődött rendes őszi ülésszakon még egyszer megpróbálják napirendre tűzni. A meghiúsult kormánybuktatási kísérlet utáni teendőkről várhatóan a következő napokban dönt a legnagyobb ellenzéki párt.

Hír TV/MTI

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Energikus Trump kontra csoszogó Biden + videó

Energikus Trump kontra csoszogó Biden + videó

Azt már megszokhattuk, hogy az amerikai elnökválasztás néha olyan, mint egy showműsor. Erre a tapasztalatra erősített rá Trump és Biden, amikor egy időben, de két különböző határszakaszon jelentek meg a napokban.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!