2024. 04. 18. Csütörtök Andrea, Ilma napja
Jelenleg a TV-ben:

Híradó

Következik:

Radar 22:35

Külföld

Hatalmas tömegtüntetésre szólított az ideiglenes államfő

Venezuela legnagyobb tüntetésére szólította fel az embereket az ország házelnöke, aki ideiglenes államfőnek kiáltotta ki magát a múlt héten. A politikus ezzel a tiltakozással akar nyomást gyakorolni az államfőre, hogy az vasárnapig jelentse be egy új szabad választások megtartását.

  • Hatalmas tömegtüntetésre szólított az ideiglenes államfő

Diplomáciai offenzívába kezdett a hatalomváltásért a venezuelai házelnök, aki januárban ideglenes államfőnek kiáltotta ki magát. Peruba nagykövetet nevezett ki. „Ahogy tudják, 3 napja foglaltuk el ezt a pozíciót, és még mindig szervezzük magunkat, tárgyalunk különböző intézményekkel, különböző társadalmi szervezetekkel, amelyek venezuelaiakkal is együttműködnek. Folytatjuk a munkát a perui kormánnyal az elnökünk, Juan Guaido programjának megvalósítása érdekében: a hatalombirtoklás vége, átmeneti kormány, valamint szabad és demokratikus választás Venezuelában” – jelentette ki Carlos Scull, az ideiglenes venezuelai elnök kinevezett perui nagykövete.

Az ellenzéki követelések teljesítésére a hétvégéig adott határidőt 4 európai tagállam, Franciaország, Németország, Nagy-Britannia és Spanyolország.

A washingtoni kormány az elsők között ismerte el államfőnek a venezuelai házelnököt. Miamiban pedig venezuelai menekülteknek az amerikai alelnök azt mondta, országa békés rendszerváltáson dolgozik a latin-amerikai országban. „Ez nem a párbeszéd, ez a cselekvés ideje. Eljött az idő, hogy egyszer és mindenkorra véget vessünk a Maduro-diktatúrának” – fogamazott Mike Pence.

Szavait lelkesen fogadták. Közben Donald Trump nem zárta ki egy esetleges katonai beavatkozást sem. „Nem, nem akarom ezt kimondani, de ez mindig egy lehetőség. Nem söpörnék le egyetlen lehetőség sem az asztalról” – közölte az amerikai elnök.

Az elnök amerikai nemzetbiztonsági tanácsadója pénteken még azt mondta egy rádióinterjúban, hogy a közeljövőben nem vetik be a hadsereget a latin-amerikai országban. Nem is kommentálták Juan Guaidó kijelentését, miszerint ő készen lenne rá, hogy katonai segítséget kérjen Washingtontól. Az Egyesült Államok az elmúlt napokban hozott szankciókat a legnagyobb venezuelai állami olajvállalattal szemben.

„El a jenki kezekkel az olajiparunkról”

A venezuelai kormány szerint az amerikaiak egy puccsal akarják eltávolítani az államfőt. A caracasi vezetés Moszkva, Peking és a szomszédos baloldali vezetésű országok támogatására számíthat.

„Minden álarc lehullott Donaldt Trumpról, az Egyesült Államok elnökéről, csakúgy, mint alelnökéről, Mike Penceről, vagy John Bolton nemzetbiztonsági tanácsadóról. Kivétel nélkül mindegyikük azt mondta, hogy a venezuelai olajért jönnek. Mi erre a válaszunk? El a jenki kezekkel az olajiparunkról! Nem térhetnek vissza Venezuelába, hogy elvegyék az olajunkat!” – nyilatkozta Delcy Rodriguez, Venezuela alelnöke.

Több latin-amerikai ország is az ellenzéket támogatja. A brazil külügyminiszter szerint a demokrácia érdekében meg kell szabadítani Venezuelát a baloldali zsarnokságtól. „Reméljük, Kína és Oroszország látja a venezuelai valóságot. Nézzék meg mit tett a Maduro-rezsim abban az országban és ezt addig folytatja, amíg ez a vezetés hatalomban marad” – jelentette ki Ernesto Araujo brazil külügyminiszter.

Juan Guaido hatalmas tömegtüntetésre szólította fel híveit, pont akkor, amikor a baloldali Nicolas Maduro elnök elődje hatalomra kerülésének 20 évfordulóját ünnepli híveivel. A feszültség miatt megfigyelők összecsapásokra számítanak a két tábor között.

Venezuela, bár olajban a világ egyik leggazdagabb állama, a kőolajár zuhanása és a korábbi bevételek elszórása miatt olyan súlyos gazdasági válságba került, hogy mindennaposak az áramszünetek, a boltokban áruhiány van, az ország valutája pedig teljesen elértéktelenedett. Ezt tetézi a politikai válság is.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!