2020. október 24.,
szombat, Salamon napja

Három országban is választásokat tartanak

Hír TV

2019. október 6., vasárnap 10:49

Portugáliában, Koszovóban és Tunéziában is parlamenti választásokat tartanak ma. Az előrejelzések szerint egyik országban sem várható elsöprő győzelem a pártok részéről, így várhatóan majd hosszú koalíciós tárgyalások elé néznek a felek.

Az utolsó kampányeseményeket tartották szombaton Portugáliában, ahol ma tartják a parlamenti választásokat.

Az előrejelzések szerint a Szocialista Párt számíthat a legtöbb szavazatra, így António Costa maradhat a kormányfő. De többséget várhatóan nem szereznek majd, így ismét koalíciós partnert kell keresnie. A miniszterelnök most is a költségvetési fegyelem ígéretével kampányolt, szerinte ez a jó gazdasági teljesítmény titka.

A kormány szigorú költségvetési megszorításaival a közszférában sokan elégedetlenek. A közjegyzők és hivatalnokok többször sztrájkoltak, mivel keveslik bérüket és arra hivatkoznak, hogy a csökkentett létszámmal nem győzik a munkát.

Koszovóban előrehozott választásokat tartanak, miután Ramush Haradinaj miniszterelnök július közepén lemondott. A kormányfőt a koszovói háborús bűnöket vizsgáló hágai bíróság gyanúsítottként idézte be.

Nem sokkal később a parlament feloszlatta magát és elkezdődött a kampány, amelyben kiemelt figyelmet kapott a korrupcióellenesség és a 30%-os munkanélküliség.

A muzulmán többségű Koszovóban, a csaknem kétmillió szavazó 120 parlamenti helyről dönt, ahol 10 hely a szerb kisebbséget illeti. A Szerbiával való fagyos viszony rendezése azért kulcsfontosságú kérdés, mert enélkül elképzelhetetlen Koszovó uniós csatlakozása.

Parlamenti választásokat tartanak Tunéziában is. Az országban nemrég előrehozott elnökválasztást is kellett tartani, mivel a nyáron elhunyt Bedzsi Kaid esz-Szebszi öt hónappal mandátuma lejárta előtt.

Elemzők szerint szoros küzdelem várható a mérsékelt iszlamista Újjászületés Mozgalom és a jelenlegi miniszterelnök vezette Éljen Tunézia, valamint az ellenzék legnagyobb pártja, a Tunézia Kiáltása között.

A jelenlegi koalícióban egyre nagyobbak a belső ellentétek, ez pedig lassítja a gazdasági reformokat. Az előző választásokon senki nem jutott többséghez, és most is szoros eredmény várható.

Hír TV