2024. 03. 01. Péntek Albin napja
Jelenleg a TV-ben:

Napindító

Következik:

Akik a hazára voksoltak 11:00

Külföld

Három nyelven mondta esküjét az új uralkodó

Letette a belga parlament két házának tagjai előtt az uralkodói esküt Fülöp, Belgium 53 éves új királya, a trónról előzőleg lemondott II. Albert legidősebb fia. Az új uralkodó három nyelven – hollandul, franciául és németül – mondta el az eskü szövegét. Az eskütétellel Fülöp hivatalosan is király lett, a belgák sorrendben hetedik uralkodója.

Hivatalosan is lemondott a trónról II. Albert belga király szombaton legidősebb fia, az 53 esztendős Fülöp herceg javára.

– Fülöp minden érzelmi és intellektuális tulajdonság birtokában vagy, hogy új szerepedben szolgáld az országunkat. Te és kedves hitvesed minden bizalmunkat élvezitek – jelentette ki II. Albert belga király.

A 79 éves uralkodó a brüsszeli királyi palotában írta alá lemondó nyilatkozatát. Fülöp vasárnap délután tette le uralkodói esküjét a parlament előtt.

– Esküszöm, hogy tiszteletben tartom az alkotmányt és a belga emberek törvényeit, hogy fenntartsam az ország függetlenségét és területi sértetlenségét – mondta Fülöp belga király.

A flamand lakosság kevesebb mint fele gondolja azt, hogy Fülöp jó király lesz. A vallonok kétharmada támogatja a királyt. A szomszédos Hollandiában tavaly mondott le trónjáról Beatrix királynő. Belgiumban a királyváltást a nemzeti ünnepre időzítették, ami úgyszintén Albert király uralkodásának 20. évfordulója is volt egyben.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Energikus Trump kontra csoszogó Biden + videó

Energikus Trump kontra csoszogó Biden + videó

Azt már megszokhattuk, hogy az amerikai elnökválasztás néha olyan, mint egy showműsor. Erre a tapasztalatra erősített rá Trump és Biden, amikor egy időben, de két különböző határszakaszon jelentek meg a napokban.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!