2024. 05. 02. Csütörtök Zsigmond napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

CPAC Magyarország 2024 14:35

Külföld

Három napig ünnepel a magyarság Nagyváradon

Háromnapos közösségi eseményen ünnepli a magyar államalapítást augusztus 19. és 21. között Nagyvárad magyarsága - tájékoztatta az MTI-t csütörtökön az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ).

  • Három napig ünnepel a magyarság Nagyváradon

A Szent László Egyesület, az Érmelléki Gazdák Egyesülete, a Magyar Polgári Egyesület és az önkormányzat turisztikai egyesülete (APTOR) által szervezett Magyar Kulturális Napok rendezvénysorozata augusztus 19-én a helyi termelők és kézművesek vásárával kezdődik a Szent László téren, ahol három napon keresztül 70 standdal várják az érdeklődőket. Szombaton családi programot is tartanak, kézműves foglalkozások és gyerekkoncert is lesz.

A gyerekfoglalkozások augusztus 20-án is folytatódnak, majd 17 órától a Szigligeti Színházban a délvidéki Udvari Kamaraszínház adja elő Anjou - A liliom útvesztői című produkcióját. Utána a színház előtti Bémer téren tartják a hagyományos kenyérszelést és a Nagyváradi Állami Filharmónia koncertjét.

Az ünnepi esemény részeként 21.15 órától a Szent László téren levetítik az István, a király rockopera 1983-as, eredeti felvételét. Zatykó Gyula, a nagyváradi polgármesteri hivatal magyar ügyekért felelős tanácsadója emlékeztetett arra, hogy a rendszerváltás előtt még a felvétel birtoklásáért is büntetés járt. "Íme, mára Szent László király városának főterén, közösen tekinthetjük meg nemzeti kultúránk e kimagasló alkotását"- idézte az EMSZ közleménye a polgármesteri tanácsadót.

Hétfőn, augusztus 21-én a hagyományokhoz híven Nagyváradra érkezik a Debreceni Virágkarnevál négy virágkocsija - közöttük a Szent Koronát ábrázoló -, melyek a Szent László téren lesznek láthatók. Itt 14 órától néptáncosok és mazsorettek is fellépnek.

Borítókép: Shutterstock

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!