2024. 04. 26. Péntek Ervin napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Harmincnapi letartóztatásra ítélték Alekeszej Navalnijt

Harmincnapi letartóztatásra ítélte hétfőn egy bíróság Himkiben Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikust, aki vasárnap este tért vissza németországi gyógykezeléséből, miután nyugati országok laboratóriumi vizsgálatainak egybehangzó eredménye szerint augusztusban Oroszországban megpróbálták megmérgezni.

  • Harmincnapi letartóztatásra ítélték Alekeszej Navalnijt

A február 15-ig tartó időszakban a bíróság el fogja dönteni, hogy az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) igényének megfelelően módosítsa-e letöltendőre Navalnijra az úgynevezett Yves Rocher-ügyben kiszabott felfüggesztett börtönbüntetést.

Navalnij a bíróság határozatára válaszul a közösségi médiában még a tárgyalóteremből utcai tömegtüntetésekre szólította fel a híveit, mert szerinte a hatalom ettől "fél" a leginkább, és mert a tiltakozásnak ezt a formáját nem tudja figyelmen kívül hagyni. Leonyid Volkov, a Navalnijt támogató regionális csoportok vezetője a Twitteren közölte, hogy a megmozdulások időpontját szombatra tűzték ki.

Az ellenzéki politikus ügyvédje, Vagyim Kobzev kijelentette, hogy ügyfele nevében fellebbezni fog az ítélet ellen. Navalnij a bíróság döntését "a legmagasabb fokú törvénytelenségnek" minősítette, és kifogásolta hogy az eljárás rendjét szerinte megsértették, nem tettek eleget a bíró lecserélésére vonatkozó kérésnek.

Navalnij védelme egyebek között kifogásolta, hogy ügyvédjeit nem engedték be hozzá a rendőrségre, és a tárgyalásról is csak röviddel a tanácskozás megkezdése előtt értesítették ki őket. A bíróság a himki 2. rendőrparancsnokságon ült össze, ahol a politikus az éjszakát töltötte.

Az orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat (FSZIN) vasárnap este közölte, hogy a politikus az ítéletig mindenképpen őrizetben marad. A hatóság a tárgyaláson Navalnij letartóztatásának elrendeléséért folyamodott.

Navalnij ellen december 29. óta elfogatóparancs volt érvényben Oroszországban. A FSZIN múlt héten nyújtott be keresetet, amelyben indítványozta az úgynevezett Yves Rocher-ügyben Navalnijra kiszabott felfüggesztett börtönbüntetés letöltendővé változtatását.

A hatóság az orosz büntető törvénykönyvnek arra a paragrafusára hivatkozott, amely szerint retorzióval sújtható az elítélt, ha nem térítette meg a kárt, vagy ha újabb bűncselekményt követett el. A FSZIN korábban kifogásolta, hogy Navalnij megsértette a lakhelyelhagyási tilalmat, amikor szeptemberben Szibériába utazott, ahol egybehangzó külföldi vizsgálatok szerint megmérgezték.

Alekszej Navalnijt és öccsét, Oleget az Yves Rocher-ügyben 2014 decemberében csalás és pénzmosás címén ítélték el. Alekszejre három és fél év, öt évre felfüggesztett, az öccsére, Olegre pedig ugyanennyi időtartamú, de letöltendő börtönbüntetést szabott ki a bíróság. A vád szerint a fivérek 26,8 millió rubel kárt okoztak az Yves Rocher cég oroszországi leányvállalatának, és további 4,5 milliót egy másik cégnek (egy rubel jelenleg mintegy 4 forintot ér.)

Az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) 2017 októberében igazságtalannak minősítette az ítéletet, és felülvizsgálatot kért, de az orosz legfelsőbb bíróság mégis helybenhagyta a bírósági döntést, egy moszkvai bíróság pedig egy évvel meghosszabbította a próbaidőt.

A német kormány elítéli Navalnij őrizetbe vételét

A német szövetségi kormány elítéli Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus őrizetbe vételét - jelentették be hétfőn Berlinben.

Steffen Seibert kormányszóvivő tájékoztatóján hangsúlyozta, hogy az orosz hatóságok lépése ellentétes a jogállamisággal.

Rámutatott, hogy Alekszej Navalnijt egy olyan ítélettel összefüggésben vették őrizetbe, amelyről az Emberi Jogok Európai Bírósága (EJEB) megállapította, hogy önkényes, és el is marasztalta miatta az orosz államot.

Az orosz hatóságok egy gyilkossági kísérlet áldozatát fosztották meg a szabadságától, holott az elkövetőket kellett volna kézre keríteni - mondta.

A német szövetségi kormány "nyomatékosan felszólítja az orosz kormányt, hogy azonnal engedjék szabadon Navalnij urat, és a legteljesebb mértékben tárják fel az ellene vegyi fegyverrel intézett támadás ügyét" - jelentette ki a szóvivő.

Mint mondta, elfogadhatatlan, hogy éppen arra az időszakra hivatkozva vették őrizetbe Alekszej Navalnijt egy önkényesen, a jogállamisággal ellentétesen kiszabott feltételes börtönbüntetéssel kapcsolatos előírások megsértése miatt, amelyet az ellene elkövetett gyilkossági kísérlet utáni gyógykezelés miatt nem tudott a hazájában eltölteni.

Hozzátette, hogy a politikus szervezetében a németországi  gyógykezelés során kimutatott méregről nemcsak a német hadsereg (Bundeswehr) vegyi fegyverek elemzésére szakosodott laboratóriuma, hanem nemzetközi elemzések is megállapították, hogy a novicsok  elnevezésű szovjet fejlesztésű harci idegmérgek családjába tartozik.

Ukrajna elítélte Navalnij őrizetbe vételét

Kijev az emberi jogok és a szólásszabadság megsértésének tekinti Alekszej Navalnij orosz ellenzéki politikus őrizetbe vételét - áll az ukrán külügyminisztérium hétfőn kiadott közleményében, amelyben a tárca egyúttal ismételten felszólította Oroszországot az általa fogva tartott ukrán politikai bebörtönzöttek szabadon engedésére is.

A külügyi tárca megfogalmazása szerint a Navalnij körüli helyzet " folytatása a Kreml azon szégyenteljes gyakorlatának", amellyel megsérti az emberi jogokat és a szólásszabadságot.

A minisztérium hozzátette, hogy a politikai és közéleti személyiségeknek, a nemzeti kisebbségek képviselőinek, valamint újságíróknak az őrizetbe vétele, illetve politikai üldöztetésük a Kreml által, ellentétes Oroszország nemzetközi kötelezettségeivel. "Ukrajna követeli az orosz hatóságoktól, hogy haladéktalanul engedjenek szabadon minden politikai foglyot, beleértve Ukrajna állampolgárait is, akiket törvénytelenül tartanak fogva" - áll a közleményben.

Kijev emellett felszólította a nemzetközi közösséget, hogy tegyen határozottabb intézkedéseket az oroszországi vezetés által gyakorolt elnyomás elítélése érdekében.  

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!