2024. 04. 23. Kedd Béla napja
Jelenleg a TV-ben:

Paláver

Következik:

Híradó 17:00

Külföld

Harc a legfelsőbb bírói pozícióért

Több demokrata párti politikus is elutasította, hogy a republikánus elnök új alkotmánybírót terjesszen elő. Donald Trump már korábban bejelentette, hogy rövid időn belül egy nőt fog jelölni a múlt héten elhunyt bíró helyére. Amennyiben ez így lesz, akkor a konzervatívok kerülnek többségbe a 9 tagú testületben, és jelentősen meggyengülnek a liberálisok.

  • Harc a legfelsőbb bírói pozícióért

Múlt hét végén hunyt el az amerikai szövetségi legfelsőbb bíróság egyik tagja. A 87 éves Ruth Bader Ginsburg a testület legidősebb bírája volt.

Ginsburgöt női jogok egyik élharcosaként és a liberálisok ikonjaként tartották számon az Egyesült Államokban. Elsősorban a demokraták ikonja volt.

Halála 6 héttel az elnökválasztás előtt újabb frontot nyitott a politikai küzdelemben, és azonnal a választási kampány részévé vált. 

Donald Trump elnök nagyszerű asszonynak nevezte a bírónőt, és hasonlóan nyilatkozott Joe Biden, a Demokrata Párt jelöltje is.

Tiltakoznak a demokraták

A hivatalban lévő elnök azt mondta, már a héten új tagot jelöl a testületbe. Trump azt is hozzátette, hogy az aspiráns nő lesz. Egyben felszólította a republikánus többségű szenátust, haladéktalanul szavazzon róla. A demokraták ugyanakkor elutasították, hogy az elnök új alkotmánybírót terjesszen elő.

A posztra a chicagói székhelyű, 7. szövetségi kerületi bíróság elnöke és az atlantai székhelyű, 11. kerületi testület vezetője a legesélyesebb.

Bármelyikük megválasztása tovább növelné a konzervatív bírók arányát a legfelsőbb bíróságban, és már 6-an volnának 3 liberálissal szemben. Ettől rettegnek a demokraták is.

Elemzők is arra hívták fel a figyelmet, ha a kilenctagú testület összetétele megváltozik, akkor a konzervatívok akár évtizedekre átvehetik a hatalmat a Legfelsőbb Bíróságon. Ennek oka, hogy a bírák kinevezése életük végéig vagy lemondásukig szól.

Hír TV

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Többen vízbe fúltak a La Manche csatornán

Legalább öt migráns, köztük egy négyéves kislány életét vesztette az észak-franciaországi Wimereux tengerpartjánál, amikor keddre virradóra megpróbáltak átkelni a La Manche-csatornán Nagy-Britannia irányába - erősítették meg rendőrségi források a La Voix du Nord című regionális napilap értesülését, de a tragédia körülményeiről egyelőre nem közölték részleteket a hatóságok.
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!