2024. 06. 14. Péntek Vazul napja
Jelenleg a TV-ben:

Televíziós vásárlási műsorablak

Következik:

Honvéd retró 2. 11:00

Külföld

Harald Vilimsky Orbán Viktorban látja Európa biztonságos jövőjének kulcsát

Orbán Viktort akarja az Európai Bizottság élén, észszerűsítené az uniót, Ukrajna tagságát pedig lehetetlennek tartja Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) európai parlamenti listavezetője. Vilimsky szerint Orbán garanciát jelentene az illegális migráció megállítására.

  • Harald Vilimsky Orbán Viktorban látja Európa biztonságos jövőjének kulcsát

Orbán Viktor magyar miniszterelnököt látná szívesen az Európai Bizottság elnökeként – mondta Harald Vilimsky, az Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) uniós listavezetője az APA osztrák hírügynökségnek adott interjúban, amelyet az Exxpress osztrák napilap szemlézett.

Úgy gondolom, hogy jót tenne Európának. Ő az egész uniós establishment ellenpólusa – fogalmazott Vilimsky.

Az osztrák politikus szerint a magyar miniszterelnök garanciát jelentene a migráció megállítására. Mint arról beszámoltunk, Vilimsky már korábban is szót emelt a migráció ellen, a nemrég véglegesített uniós migrációs paktumról pedig azt mondta, hogy az „nem több, mint egy hamvába holt kísérlet, amely semmit sem fog változtatni az EU-ba irányuló folyamatos, tömeges bevándorláson”.

Egy lapunknak adott interjúban pedig úgy fogalmazott, hogy a szavazók döntésén múlik, folytatódjon-e a bevándorlás, az illegális migráció és a menedéknyújtással való visszaélés, vagy megállítsuk-e ezeket.

Ha pedig az olyan pártok, mint az enyém vagy a Fidesz, nyerni fognak, meg vagyok győződve arról, hogy az illegális migráció megszűnik, de most a választóknak kell meghozniuk a döntést ebben a kérdésben.

Az FPÖ uniós listavezetője hangsúlyozta, hogy nem kiléptetni szeretné Ausztriát az EU-ból, hanem észszerűsíteni a szervezetet. Példaként hozta fel, hogy a lisszaboni szerződés értelmében 27  helyett akár 18 uniós biztos is elég lenne. Emellett hatásköröket adna vissza a tagállami parlamenteknek, így közvetlenebbé téve a demokráciát.

Lehetségesnek tartja azt is, hogy egy FPÖ vezette kormány esetén leállítsák az uniós befizetéseket.

Amennyiben az FPÖ a legerősebbnek bizonyulna az európai parlamenti választásokon, a párt az osztrák politikai hagyományoknak megfelelően igényt tartana az uniós biztos jelölésének jogára – tette világossá Vilimsky.

Ukrajna uniós tagságával kapcsolatban, amelyet néhány évvel ezelőtt még támogatott, elmondta, hogy ma már lehetetlennek tartja, mert az ország háborúban áll, és a geopolitikai helyzet megváltozott. Georgiát és Moldovát sem látná szívesen a tagállamok sorában.

Vilimsky visszautasította, hogy pártja „oroszbarát” lenne, a politikus szerint az Egyesült Államokkal is jó kapcsolatokat ápolnak.

Az osztrák hagyományoknak megfelelően a hatalmi mezők középpontjában látom magam – hangsúlyozta.

Ragaszkodna Ausztria semlegességéhez is. A semlegesség nem csupán Ausztria identitásának része, de a védelmét is szolgálhatja, hiszen a semleges országok ritkábban keverednek konfliktusba.

Forrás: Magyar Nemzet

Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

Pénzbüntetést kapott egy orvos, aki valótlan igazolást állított ki

A Budapesti VIII. Kerületi Ügyészség vádirata alapján a bíróság - nem jogerősen - súlyos pénzbüntetést szabott ki egy orvossal szemben, aki valós vizsgálat nélkül igazolta, hogy egy "beteg" nem szállhat repülőgépre - közölte a Fővárosi Főügyészség pénteken az MTI-vel.
Itt az EB magyar slágere? + videó

Itt az EB magyar slágere? + videó

A Full of Stars Project szerdán publikálta legújabb, Ez a szív című dalukat, amelyben ezúttal Szoboszlai Dominik mellett Hajdú B. István sportkommentátort rappeltetik meg a mesterséges intelligencia segítségével.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Két magyar származású tagja is lehet az új holland kormánynak

Hosszas huzavonát követően a holland parlamenti választásokon győztes Szabadságpárt (PVV) május közepén megállapodott a koalíciós kormány létrehozásáról három jobbközép párttal, a Szabad Demokrata Néppárttal (VVD), az Új Társadalmi Szerződés (NSC) pártjával illetve a Gazdák és Polgárok Mozgalmával (BBB).
@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!