2024. 04. 25. Csütörtök Márk napja
Jelenleg a TV-ben:

CPAC Magyarország 2024

Következik:

Híradó 12:00

Külföld

Hankó Balázs: A közép-európai államok kapják meg a jogos kutatási támogatást!

Európa versenyképességének javítása kulcskérdés, mivel 15 évvel ezelőtt a kontinens adta a világ tudományos teljesítményének 25 százalékát, ma már kevesebb, mint 20 százalékát adja - hívta fel a figyelmet Hankó Balázs, a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) innovációért és felsőoktatásért felelős államtitkára pénteken Brüsszelben.

  • Hankó Balázs: A közép-európai államok kapják meg a jogos kutatási támogatást!

Az államtitkár az uniós tagországok oktatásügyi minisztereinek informális tanácskozása utáni sajtótájékoztatóján arra is rámutatott, hogy másfél évtizeddel ezelőtt a világ 25 legjobb innovátora között 12 európai állam volt, ez a szám mára már nyolcra csökkent.

Mint mondta, a magyar kormány azt szorgalmazza, hogy az európai támogatási rendszerben a közép-európai államok kapják meg azt a jogos támogatást a kutatásokhoz, amelyet Nobel-díjas és kiváló magyar kutatókkal a magyar gazdaság, a magyar nemzet, ezáltal Európa javára lehet fordítani.

Hankó Balázs szerint az oktatás fő célkitűzése a stratégiai partnerség létrehozása egyrészt a felsőoktatás, a szakképzés és a felnőttképzés között, másrészt az egyetemeket, a szakképzőcentrumokat körülvevő gazdasági, társadalmi szereplőkkel. "Az egyetemeknek és a szakképzésnek reagálni kell a munkaerőpiaci és gazdasági igényekre" - húzta alá.

Elmondta, hogy az informális tanácskozás fő témája az egyetemista hallgatók mobilitása volt. Az államtitkár beszámolt arról, hogy 200 ezer magyar diákot és közel 20 ezer magyar oktatót és kutatót Brüsszel kizárt az Erasmus+ programból, "mivel az autonóm, versenyképes, flexibilis magyar modell, amely az egyetemek szenátusának támogatásával jött létre, továbbá amelyre számtalan nemzetközi példa is van, valami miatt nem tetszik egyes brüsszeli döntéshozóknak."

Hankó Balázs tájékoztatta a tagállamok képviselőit, hogy Magyarország elindította saját nemzetköziesítési illetve kutatási programját, a Pannónia Programot, és a HU-rizon programot. A Pannónia Programra, amely mintegy nyolcezer diák nemzetközi mobilitását teszi lehetővé a vezető egyetemekre, 10 milliárd forintot különített el a magyar kormány - közölte.

Az államtitkár az Európai Bizottság oktatási területének legmagasabb szintű vezetőivel is egyeztetéseket folytatott az Erasmus+ kapcsán. Mint mondta, tavaly novemberben azzal a kéréssel fordult a testülethez, hosszabbítsák meg a magyar egyetemek számára az Erasmus+ jelentkezési határidőt, mivel a forrás rendelkezésre áll.

Hozzátette, hogy a felfüggesztett Erasmus+ forrásokkal kapcsolatban a magyar kormány elkötelezett abban, hogy megegyezésre jusson a felekkel, és hogy a magyar felsőoktatási intézmények ismét pályázhassanak a finanszírozásra.

Forrás: MTI

Fotó: MTI

 

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Már érik a szamóca, jó termés várható

Már érik a szamóca, jó termés várható

A fűtött és fűtetlen fóliasátrakban már érik a magyar szamóca, május elején a szabadföldi ültetvényeken is megkezdődhet a szüret. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és a Magyar Zöldség Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeB) csütörtökön kiadott körképe szerint az idén kiegyensúlyozott termés várható.
13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

13 éves lányt molesztált, őrizetbe került

Egy baranyai lakásotthon nevelője tett bejelentést a rendőrségen április 21-én arról, hogy egyik neveltjük az előző éjszakát egy ismeretlen férfival Baranyajenőn töltötte. A 13 éves lány elmondása szerint akarata ellenére a férfi fogdosta és szexuálisan molesztálta őt.

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!