2024. 05. 03. Péntek Tímea, Irma napja
Jelenleg a TV-ben:

Radar

Következik:

Híradó 18:30

Külföld

Hamu szennyezi a San Franciscó-i víztározót

Az erőtűz miatt hamu hullott a San Franciscó-i víztározóba, továbbra is szünetel az áramtermelés a kaliforniai nagyváros áramellátását biztosító vízi erőművekben is. A több ezer tűzoltó munkáját az erős szél nehezíti.

Repülőgépek és helikopterek segítségével oltják a tüzet Kaliforniában. Az erdőtüzeknek eddig 15 százalékát sikerült megfékezni. A lángok augusztus 17-e óta Chicago méretű területet perzseltek fel a nemzeti park környékén.

– Ez a tűz az elmúlt 24 órában meghaladta az 1987-es tüzet, Kalifornia történetének 20. legnagyobb tűzvésze a mostani – mondta Ken Pimlott tűzoltóparancsnok.

A tűz miatt hamu került a víztározóhoz. Innen biztosítják San Francisco vízellátásának 85 százalékát, több mint 2 és fél millió embert. De egyelőre nem került szennyezés a vezetékekbe. A lángok kárt tettek a nagyváros áramellátásában is. Két vízi erőművet már hétfőn le kellett állítani, ezért Kalifornia kormányzója szükségállapotot rendelt el, így a szövetségi kormányzattól is támogatás kap.

„Ezzel együtt kell élnünk. Az évekkel talán egyre rosszabb lesz, de Kalifornia készen áll. Bármibe is kerül, de az ehhez szükséges forrásokat biztosítjuk. Az elnök felhívott telefonon és támogatásáról biztosított, minden szükséges eszközt megad” – nyilatkozta Jerry Brown kormányzó.

Összesen 5 ezer ember otthona került veszélybe a tűz miatt, de eddig csak néhány ház vált a lángok martalékává. A 2800 tűzoltó munkáját nemcsak a nehezen megközelíthető területek, hanem az erős szél is nehezíti.

Ezek is érdekelhetik

Legfrissebb híreink

Műsorok

Svenk, a HírTV mozimagazinja

Svenk, a HírTV mozimagazinja

A hetente szombatonként 22:50-kor műsorra kerülő Svenkben Zavaros Eszter műsorvezető kalauzolja a nézőket a magyar filmipar múltjába, jelenébe és jövőjébe.
Sajtóklub - ajánló

Sajtóklub - ajánló

Aktuális kérdések, hétről-hétre! Fontos témák, kivételes vélemények! Minden vasárnap 19 óra 10 perctől órától jelentkezik Sajtóklub című műsorunk.
Vezércikk - ajánló

Vezércikk - ajánló

Vezércikk – a sajtóban ez az a műfaj, ami meghatározza az adott médium legfontosabb üzenetét, de ez már nem csak a nyomtatott sajtótermékek privilégiuma. Hétfőtől péntekig 20 óra 55 perctől gyakorló zsurnaliszták, szókimondó véleményvezérek elemzik a nap legfontosabb híreit.
Paláver - ajánló

Paláver - ajánló

A HírFM és a HírTV közös műsora a Paláver. Itt a hallgatók közvetlenül is részt vehetnek a műsorfolyamban. Minden hétköznap 15 óra 30 perctől. A műsor telefonszáma: +36 (1) 799 29 99.

Kapcsolódó tartalmak

@ 2021 Hír TV ZRt. Minden jog fenntartva!